Трябва ли да си водим дневници за храненето?

Или колко е полезно да записваме всяка хапка през деня

Вече над 50% от хората, които спазват диети използват тази стратегия.

От дълго време насам се използва нова практика за отслабването, а именно воденето на т.нар. дневници за храненето, които следят калориите и макросите ни през деня. Благодарение на тях имаме по-ясна представа с какво се храним и в какво количество.

Те ни влияят и подсъзнателно с това, че не искаме да впишем как сме се провалили в диетата с две парчета брауни и една бисквита, а напротив – ще искаме да впишем здравословната салата за вечеря и домашно приготвения обяд.

Според статистиката хората, които отделят по 15 минути на ден, да запишат всичко, с което са се хранили, включително напитките, успяват да постигнат целите си във фитнеса значително по-бързо. Те потвърждават и че се чувстват много по-мотивирани да продължат със здравословния начин на живот.

Супер, в такъв случай всички трябва да започнем да си водим подобни дневници… или пък не?

Лошата страна на тази практика е, че лесно може да доведе до вманиачване. Виждаме колко калории сме приели днес и утре искаме да е по-малко, срамуваме се от всяка допълнителна капка зехтин попаднала в чинията ни. Бързо след това може да развалим здравословното си отношение с храната и това да доведе до редица проблеми.

Ползите от диетата Дубров (Интервално хранене)

Затова е важно да внимаваме, ако решим да използваме дневници за храненето, за да не изпадаме в крайности. Някоя допълнителна калория днес няма да развали фигурата ни утре, така че не се притеснявайте да си позволите това парченце шоколад, за което си мислите цял ден.

Лъжите за храненето и диетите, които съсипват здравето ни

Кои храни са позволени преди лягане?

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве21 АВГУСТ 2019

30-минутен фитнес и философия за здраво тяло от Кейт Ъптън

Тя тренира, за да се чувства силна. И съветва всички жени да се отърват от маниакалното следене на това колко точно сочи кантарът

Здраве19 АВГУСТ 2019

Как се храни моделът на Victoria's Secret Роми Стридж

Ангелът ни показва тайната зад красивото й тяло

Здраве16 АВГУСТ 2019

Детокс с активен въглен - да или не?

Трендът с черните напитки и храни може би не е толкова здравословен, колкото си мислим

Здраве13 АВГУСТ 2019

5 храни, които не трябва да ядете преди плаж

Газирано, сладко и солено предизвикват подуване