Здраве & Фитнес : Здраве28 ОКТОМВРИ 2017

Силата на традиционните български чайове

С какво е полезна отварата от шипка, от мента, от мащерка и още?

Мента
Свежият ментов чай е особено подходящ при проблеми с храносмилането и с подуване на корема. Той традиционно се използва за облекчаване на киселини в стомаха, срещу гадене, възпаления на храносмилателния тракт, газове, както и за лечение на камъни в жлъчката. Специалистите са категорични, че е много подходящ за бременни, тъй като намалява дискомфорта, свързан с гаденето и сутрешното повръщане. Ароматната напитка обаче не е подходяща за мъжете, защото намалява мъжкото либидо.
Чаят от мента притежава изключителни антибактериални свойства, които помагат при настинки, грип и кашлица и едновременно с това подсилва имунната система. Миризмата на мента пък действа подтискащо на апетита и предотвратява преяждането. Освен това тя действа благотворно и на психиката заради успокояващите си свойства.

Най-ефикасните чайове за сваляне на килограми

Вода с лимон, мента и джинджифил чисти мазнините в тялото

Мащерка
Мащерката има силно изразено антимикробно действие и специалистите споделят, че е особено полезна за справянето с упоритите Candida fungi – микроорганизмите, отговорни за повечето гъбични инфекции. Освен това тази билка е мощен антиоксидант и има способността да стопира окислителния процес в клетките, като по този начин стопира развитието на болестта Алцхаймер. Тя има защитен и оздравителен ефект при заболявания на мозъка, бъбреците и сърцето. Намалява спазмите от различен произход и релаксира мускулатурата. Облекчава дихателните проблеми и настинката. Освен това, също като ментата, действа подтискащо на апетита, а това води до отслабване.
Мащерката може да се използва и външно, действа изключително благотворно при проблеми с кожата, като акне или друг вид пъпки. Добре действа и при проблеми с пърхот.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве23 ЮЛИ 2019

Как да направим сутрешното кафе по-здравословно

Подобряваме вече любимата ни напитка!

Здраве22 ЮЛИ 2019

Храните, които съсипват косата ни

Тези храни погубват красотата на косата ни

Здраве20 ЮЛИ 2019

Храните, които са забранени през лятото

През горещите дни има някои продукти, които се налага да избягваме

Здраве18 ЮЛИ 2019

Най-лесният начин да имаме по-дълъг живот

Едно упражнение намалява риска от рак и сърдечни проблеми