S.O.S при слънчево изгаряне

Охладете мястото с компреси и хидратирайте с леки формули

Колкото и внимателни да сме на плажа, понякога се случва да изгорим на слънцето.

Струва си да припомним за пореден път, че зачервяването на кожата трябва да бъде избягвано с всички средства, включително висок слънцезащитен фактор и задължително стоене на сянка в най-горещите часове на деня.

Изгарянето не само състарява кожата преждевременно, но увеличава риска от рак на кожата. Особено безкомпромисни трябва да бъдем при защитата на децата, на много светлата кожа и на кожата с множество бенки.

И все пак, ако се случи да изгорим?

Първата стъпка е да охладим добре кожата, например с хладен душ. Ако е силно зачервена, продължете да охлаждате със студени компреси. 

Когато мястото започне да се успокоява, нанесете хидратиращ и възстановяващ лосион. Някои препоръчват да се нанесе вазелин или масло за тяло, но това е грешка – маслените текстури запечатват топлината в кожата и могат да увеличат дискомфорта, вместо да ни облекчат. Леките лосиони и особено тези със съдържание на алое вера имат най-добро успокояващо и овлажняващо действие в случая.

Продължете да нанасяте лосиона два пъти дневно, докато червенината се излекува напълно. И спазвайте абсолютно стриктно правилото да не се излагате директно на слънце, докато кожата не се успокои, както и да приемате достатъчно течности.

Ако кожата ви има множество бенки, не забравяйте веднъж годишно – най-добре в края на летния сезон – да посещавате дерматолог за профилактичен преглед. Независимо дали сте прекарали повече време на плажа или не!

В кои случаи трябва да потърсим лекарска помощ?

Ако по кожата се образуват мехури, особено ако става дума за дете. Обърнете се към лекар и ако се чувствате замаяни, пролошава ви, побиват ви тръпки или започнете да вдигате температура.

Красотата на момичето с 55 корици на Vogue

За бръснене с по-дълготраен ефект

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве25 МАРТ 2020

Как да готвим лесно, евтино и здравословно у дома

Ключът е в това да пазарувате точните продукти и да използвате максимално богатия избор от полезни подправки

Здраве22 МАРТ 2020

Домашен дезинфектант? По-добре не

Вижте какви препарати обае можете да си направите

Здраве20 МАРТ 2020

Упражнения за по-добра стойка от професионална балерина

5 упражнения, които ще ви помогнат да сте по-пластични и здрави

Здраве19 МАРТ 2020

Всичко, което трябва да знаете за най-важните витамини

Разглеждаме подробно всичко за витамин А, В, С, D, Е и К