Здраве & Фитнес : Здраве31 ОКТОМВРИ 2018

Ракът на гърдата не се превърна в убиец на жената в нея

Ерика Харт получава диагнозата на 28 години, но отказва да се чувства осакатена от операцията

Жените с диагноза рак на гърдата са изправени пред порой от ужасяващи емоции. Страхът за живота се смесва с тъжното усещане за загуба на женствеността.

Ерика Харт е жена, извървяла този път и днес се е посветила на това да даде кураж на жените с диагноза рак на гърдата. И е убедена, че една операция не дефинира жената като “по-малко жена”.

Ерика е диагностицирана с рак на двете гърди, когато е само на 28 години. За съжаление, при нея болестта е с наследствен произход – майката на Ерика умира от рак на гърдата преди да навърши 40 години, когато Ерика е едва на 13. “Когато кажех на някого, че майка ми има рак, никой не вярваше. Макар че беше болна, тя продължаваше да работи на пълен работен ден”.

Ерика получава диагнозата рак на гърдата през 2014-та, претърпява двойна мастектомия и преминава едногодишен курс на химиотерапия.

Тя няма никакви колебания за това дали да се подложи на операцията, защото е наясно, че това е най-добрият й шанс да оцелее. Непосредствено след операцияра обаче си дава сметка, че когато един ден има деця няма да може да кърми.

“Но никога не съм гледала на гърдите си като на нещото, което ме прави женствена или на най-важното нещо, с което привличам мъжете. Харесваше ми да мога да усещам зърната си, но въпреки това загубата на гърдите ми не беше чак толкова тежка”, споделя Ерика.

Ракът на гърдата по-често води до смърт сред тъмнокожите жени.

Докато се бори с рака на гърдата, Ерика осъзнава, че кампаниите за превенция най-често са насочени към белите жени от средната класа. “Реших да покажа голото си тяло и белезите си, за да напомня на тъмнокожите жени, че те също могат да се разболеят и че е важно да се преглеждат профилактично”, обяснява тя.

 

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве12 НОЕМВРИ 2019

Тренировки с различна продължителност и ползите от тях за здравето ни

Физическите упражнения могат да удължат живота ни и да ни помогнат ефективно да се справим с депресията

Здраве12 НОЕМВРИ 2019

Полезните свойства на чая от жасмин

Какво не знаем за "суперчая", който помага за безброй проблеми

Здраве07 НОЕМВРИ 2019

Инстаграм ни прави по-слаби

Според проучванията активните потребители на социалната медия по-лесно поддържат фигурата си

Здраве06 НОЕМВРИ 2019

8 бързи и здравословни идеи за хапване на работното място

Предложения, които не са типичните сандвичи или нещо от салатения бар на близката кафетерия