При първи симптоми на грип, загрейте тялото и спете много

Мерките през първите 24 до 48 часа са от решаващо значение

При първи симптоми на грип, най-важното е да се реагира веднага.

Лекари съветват в първите 24 да спим много. И да не бързаме да сваляме високата температура, освен ако не се покачи над 39.5 градуса. Самата висока температура може да бъде лечебна, защото вирусите и бактериите живеят най-дълго при ниски температури.

Вземете горещ душ, обуйте топли чорапи (много е важно краката да не изстиват!), завийте се топло и спете колкото може повече, като не забравяйте да приемате достатъчно течности – вода и топъл билков чай.

В кои храни се съдържат най-важните витамини

Приемът на витамин C и цинк може да укрепи организма, като отново най-важното е да вземем мерки още в мига, в който усетим първите симптоми на грипа. Това са втрисане, отпадналост, болки в гърлото, главоболие, болки в мускулите, висока температура.

При грип симптомите настъпват и се влошават по-внезапно, отколкото при обикновена настинка. Така че ако само за два часа се почувствате толкова зле, че се налага да сте на легло, вероятно става въпрос за грип.

Няма препарат, който да ви “излекува” от грип. Има лекарства, които облекчават симптомите и мерки, които, ако се вземат веднага, могат да съкратят боледуването с 1-2 дни и да намалят риска от усложнения. Затова не подценявайте първите сигнали, че се разболявате. Ако внезапно се почувствате силно отпаднали, втриса ви и гърлото ви заболи, останете вкъщи, затоплете тялото, пийте топъл чай и спете и недейте да контактувате с други хора, освен ако не се налага да получите медицинска помощ.

5 неща, които да направите за свое добро

В случай, че се чувствате замаяни, изключително летаргични или ако изпитвате болка в областта на гръдния кош или дихателни затруднения, непременно се свържете с лекар.

При малките деца внимавайте за симптоми като: летаргичност, неконтактност, затруднено уриниране, плач без сълзи, раздразнителност, невъзможност да се хранят.

Ако засега успявате да се опазите от грипната вълна, придържайте се към правилата за превенция на заразяването. Избягвайте големите тълпи, стойте далече от моловете и хипермаркетите, носете маска в градския транспорт и недейте да си пипате лицето, без да сте измили ръцете си. Почиствайте ги често с антибактериален гел или мокри кърпички.

И не на последно място, поддържайте тялото си топло и хидратирано и спете достатъчно.

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве21 ФЕВРУАРИ 2019

4 алтернативни терапии за по-здрава имунна система

Не всичко е в здравословната храна, добавките и спорта

Здраве20 ФЕВРУАРИ 2019

По виното ще познаеш човека

 Всички обичаме да се приберем вкъщи и да се насладим на една чаша от червената напитка, но какво всъщност казва виното, което пиеш, за характера ти? 

Здраве16 ФЕВРУАРИ 2019

Тест: Пристрастени ли сте към захарта?

Отговорете на тези 8 въпроса, за да разберете до колко не може да живеете без сладко

Здраве15 ФЕВРУАРИ 2019

3 напитки за детокс, здрав имунитет и концентрация

Естественият начин да си набавите необходимите витамини и минерали