Полезни ли са напитките с алое вера?

Проучванията показват, че една от любимите ни здравословни летни напитки крие много опасности

Ако сте фен на напитките с алое вера, имаме лоши новини за вас. Не са никак толкова полезни, колкото си мислим.

В последните няколко години студените чайове с добавена алое вера и чистата вода от растението станаха едни от най-известните напитки за през лятото. Те са рекламирани като много полезни и помагащи за отслабването. Но всъщност има изключително малко проучвания за съставката, и то малко от тях са с позитивни резултати.

“National Toxicology Program” проведоха изследване за влиянието на алое верата върху опитни мишки в курса на две години. Това, което откриха, обезпокои учените – всички тестове показаха, че приемът на екстракт от растението увеличава канцерогенна активност, което може да доведе до повишаване на риска от ракови заболявания.

Това, което трябва да имаме предвид, обаче, е, че изследването е било проведено единствено върху животни и е използван чист екстракт от алое. В напитките, които пием ние, растението е преработено и смесено с други компоненти, което променя състава му.

Друго изследване пък, проследява хора с язвен колит, които пили по два пъти на ден вода с алое в продължение на четири седмици. В края на изследването те проявили подобрение, а не били забелязани никакви краткосрочни негативни промени.

Храните, които съсипват косата ни

В защита на напитката можем да кажем, че тя наистина съдържа много витамини и антиоксиданти, които помагат за красивата кожа и за цялостното здраве. Дали обаче е добра идея да употребяваме подобни напитки в дълъг период от време, все още не може да се каже със сигурност.

Ако пък искате да използвате алое верата по напълно безопасен начин за красотата си, ви предлагаме три по-малко познати начина, по които растението може да ви бъде полезно. Прочетете тук.

Основни бойни единици на натуралната козметика

Забравете за аргановото масло – вече се обръщаме към марулата

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве21 АВГУСТ 2019

30-минутен фитнес и философия за здраво тяло от Кейт Ъптън

Тя тренира, за да се чувства силна. И съветва всички жени да се отърват от маниакалното следене на това колко точно сочи кантарът

Здраве19 АВГУСТ 2019

Как се храни моделът на Victoria's Secret Роми Стридж

Ангелът ни показва тайната зад красивото й тяло

Здраве16 АВГУСТ 2019

Детокс с активен въглен - да или не?

Трендът с черните напитки и храни може би не е толкова здравословен, колкото си мислим

Здраве13 АВГУСТ 2019

5 храни, които не трябва да ядете преди плаж

Газирано, сладко и солено предизвикват подуване