Здраве & Фитнес : Здраве23 ОКТОМВРИ 2019

Нещата, които досега не знаехте за сънищата

Кога сънуваме и защо си спомняме ясно само част от тях?

За нещо, което ни се случва всяка нощ, сънищата все още си остават обвити в мистерия.

Ето обаче кои са любопитните неща, които със сигурност знаем за тях:

Сънуваме доста

Средностатистическият човек има повече от 100 000 сънища през целия си живот, което значи, че на нощ може да сънува десетки, но всъщност си спомня само няколко. Повечето хора помнят един или два на сутринта, след като се събудят. Някои хора обаче никога не си спомнят какви картини са видели на сън, а други могат да запомнят до 15 на нощ. Науката не може да обясни защо това е така.

Сънищата могат да ни помогнат да се учим

До 86% от нещата, случващи се в съня, се коренят в ежедневието ни. Те обикновено представят една изкривена реалност, но все пак имат истинска връзка с преживяванията ни. Затова ако се случи така, че сънувате нещо, което сте учили или слушали през деня, има реална вероятност да го запомните по-добре. В едно проучване на университета Харвард учените установили, че ако хората се опитат да се справят с 3D лабиринт и след това част от тях спят, а част от тях не, на следващия опит тези, които са дремнали, са имали най-голям напредък.

Месечният ви цикъл може да променя сънищата ви

Едно проучване, публикувано в Journal of Sex Research, установило, че жените имат повече секс сънища по време на овулация. Причината за това вероятно е вроденият ни стремеж за създаване на потомство, който се засилва по това време.

Кошмарите могат да бъдат добри поличби

Преследва ли ви стресът и в съня ви? Това може и да е добър знак. Учените са разбрали, че студентите, които в съня си се притеснявали от провал на някой изпит, на самия изпит всъщност се представяли по-добре. Ако сте стресирани, защото се подготвяте за важна презентация, интервю или нещо, което ще тества уменията ви, то това без съмнения ще се отрази и на сънищата ви.

Можем да сънуваме дори, когато спим леко

Може би сте чували, че сънят идва само, когато сме потънали в дълбок сън. Това обаче не е вярно, тъй като те могат да се появят по време на всеки вид сън, въпреки че се променят. Сънищата са по-емоционални, ярки и сложни, когато спим много дълбоко, за разлика от тези, които изпитваме, когато сме заспали за кратка дрямка.

Жените също имат мокри сънища

Мъжете не са монополисти върху сънищата, свързани със секса. Всъщност, при двата пола, около 4% от от тези сънища завършват с оргазъм.

Помним най-странните си сънища

Може и да си мислите, че сънищата ви са много необичайни, но истината е, че те просто са тези, които си спомняме. Появата на събития, които не се срещат в ежедневието ни, като например летене, да бъдем голи пред тълпа от хора и т.н., и всъщност те се случват на всички, но представляват около 2% от всички сънища.

Събуждането ни помага да помним сънищата

Колкото повече се будите през нощта, толкова по-голяма вероятност има да помните съня си. Чували ли сте, че яденето на тежка храна преди сън ни кара да сънуваме повече? Истината е, че всъщност просто се будим повече, когато стомахът ни е пълен.

Сънищата могат да бъдат много дълги

А и много къси. От няколко секунди до над час, включително и смяна на сцените, случките и участниците в съня.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве16 НОЕМВРИ 2019

Петте най-полезни зимни плодове и зеленчуци

Яжте червено цвекло, мандарини и карфиол за здраве

Здраве13 НОЕМВРИ 2019

Трите съвета на Хайди Клум за красива фигура

Майката на четири деца разкри как поддържа фигурата си

Здраве12 НОЕМВРИ 2019

Тренировки с различна продължителност и ползите от тях за здравето ни

Физическите упражнения могат да удължат живота ни и да ни помогнат ефективно да се справим с депресията

Здраве12 НОЕМВРИ 2019

Полезните свойства на чая от жасмин

Какво не знаем за "суперчая", който помага за безброй проблеми