Здраве & Фитнес : Здраве01 ОКТОМВРИ 2018

Не стой на тъмно за здравето на гърдите си!

Avon искат всички да се облечем в розово на 8 октомври, но най-вече – да се информираме!

И тази година в месеца на борбата с рака на гърдата Avon подкрепят всички жени в профилактиката и в битката с болестта.

Кампанията на козметичния гигант този път носи името Pink Light. А зад него стои посланието да не оставаме “на тъмно”, а да четем, говорим, разпитваме своите лекари! Да търсим и да споделяме информация за това как да намалим риска от развиване на заболяването.

За да привлекат внимание върху този толкова важен за всяка жена въпрос, на 8 октомври от Avon искат всички ни в розово. Това е цветът, избран да символизира битката с рака на гърдата и цветът, с който от компанията ни приканват да изразим своята съпричастност и личната си отговорност да опазим гърдите си здрави.

Фактори, които могат да намалят риска от рак на гърдата:

Шансът от развитие на рак на гърдата при по-възрастните жени е значително по-висок. Но всяка жена има уникални рискови фактори, които са специфични за нея. Например, ако някой от семейството е страдал от рак на гърдата или на яйчниците, това допълнително повишава риска от развиете на заболяването.

Важно е да бъдете информирани относно този въпрос, а заедно с това – да информирате и своя лекар. Макар и да няма какво да се направи във връзка с рисковете, то поне ще ви помогне да бъдете нащрек.

Какво трябва да знае всяка жена на 40

Наднорменото тегло също е един от факторите, които повишават риска за развитие на рак на гърдата. Препоръчително е то да бъде избегнато чрез здравословна храна, базирана на плодове, зеленчуци, леки меса, пълнозърнести въглехидрати и нискомаслени млечни продукти. Един чудесен начин да се сдобиете с подобни продукти са пазарите с домашни стоки. Сладките изкушения не са забранени! Просто трябва да бъдат в по-умерени количества. (Ако искате да разберете какво е препоръчително за вас, може да използвате индекса на телесна маса на www. cruk.org/healthyweight)

Физическата активност също намалява риска от рак.

Едновременно със здравословната диета, продължавайте да бъдете активни. Движението – без значение дали е ходене пеш до работа всеки ден или правене на домашни упражнения, е чудесен начин да се поддържа здравословно тегло и да се намали рискът от развитие на рак на гърдата. И макар да не се отказваме от чашата вино вечер, препоръчва се и по-умерено приемане на алкохолни напитки.

Тренировките на звездите

Важен фактор, който увеличава риска от рак на гърдата, са противозачатъчните таблетки. Същото може да се предизвика и от различни хормонални терапии. Но и в двата случая този допълнителен риск изчезва в момента, в който спрете да ги приемате. Има много неща, за които трябва да помислите, когато решавате дали да приемате даден медикамент. Трябва да бъдете сигурни, че вашият доктор може да отговори на всички въпроси и да ви помогне да вземете решението което е най-добро за вас.

Макар и много важни, нито една от тези промени в начина на живот не е гаранция, че никога няма да развиете рак на гърдата. Но всяка от тях ще има благоприятно въздействие върху вашето здраве и ще намали риска. Малките промени са важни за една по-висока осъзнатост за проблема. Всички те са безспорно във ваш плюс, стига да може да се придържате към тях в дългосрочен план.

Научи повече за здравето на гърдите си и как да подкрепиш Проектът Pink Light на линка:

http://rep.avon.bg/REPSuite/static/campaign/C14/Pink_Light_BG.pdf

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве12 НОЕМВРИ 2019

Тренировки с различна продължителност и ползите от тях за здравето ни

Физическите упражнения могат да удължат живота ни и да ни помогнат ефективно да се справим с депресията

Здраве12 НОЕМВРИ 2019

Полезните свойства на чая от жасмин

Какво не знаем за "суперчая", който помага за безброй проблеми

Здраве07 НОЕМВРИ 2019

Инстаграм ни прави по-слаби

Според проучванията активните потребители на социалната медия по-лесно поддържат фигурата си

Здраве06 НОЕМВРИ 2019

8 бързи и здравословни идеи за хапване на работното място

Предложения, които не са типичните сандвичи или нещо от салатения бар на близката кафетерия