Портокалите и лимоните не са единствените полезни храни, от които да си набавим витамини и минерали през студения сезон.
Вярно е, че през зимата има по-малко избор на плодове и зеленчуци, от които да си набавим нужните витамини и минерали, а точно сега имаме най-много нужда от тях. Но за сметка на това има много суперхрани, които да включим в своята зимна диета.
Кореноплодни зеленчуци
Зеленчуци като цвеклото, морковите, ряпата, картофите и репичките са перфектен избор за зимата, защото се съхраняват лесно, а са много полезни. Това е така, защото растат в почвата и имат достъп до най-много от нутриентите в нея.
Те са по-сложно структурирани от другите зеленчуци, за да се развиват в тази среда, което ги прави по-трудни за храносмилане. Затова е добра идея да ги ядем най-често сварени или задушени.
Цитруси
Тук не вярваме да учудим някого – цитрусите са символ на здравословната диета през зимата. Освен че са страхотен източник на витамин С, те са богати на много аминокиселини и съдържат около 170 вида фитохимикали, които ни предпазват от болести. Сред най-полезните плодове от тази категория се оказват грейпфрутите.
Киви
И въпреки че цитрусите са смятани за плодовете с най-много витамин С, всъщност кивито ги надминава. Само с 1 средно голямо киви си набавяме 85% от препоръчителната дневна доза витамин С, както и значително количество витамини К и Е и фибри.
3 лесни начина да отслабнем без диета
Нар
Нарът е толкова богат на антиоксиданти, че само една чаша сок от него на ден е достатъчна, за да се намали “лошия” холестерол и да се регулира количеството на свободните радикали в организма – показва проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition.
Райски ябълки
Неслучайно този плод е наименуван “райски” – с него не само си набавяме 80% от нужната дневна доза витамин С, но и 19% от препоръчителното количество желязо. Същевременно плодът е много сладък и притъпява желанието за вредни алтернативни източници на захар.
Зелени зеленчуци
Зеле, броколи, брюкселско зеле, рукола, маруля и спанак – това са сред най-полезните от зелените зеленчуци. Те са особено богати на витамини А, С, К и витимини от В групата, фолиева киселина, и както повечето суперхрани, тези зеленчуци са богати на антиоксиданти и аминокиселини.
Праз
Не ви препоръчваме да го хапвате преди среща, но пък когато решите да го включите към менюто си, ще си набавите един естествен антибиотик, който ще подобри храносмилането ви и ще повиши имунитета ви. Едновременно с това празът има изключително малко калории и е страхотно допълнение към зеленчуковата супа.
Смути витаминозна бомба, което повишава имунитета