Най-опасните химикали в козметичните продукти

Пудрата и лакът за нокти крият канцерогени

Козметичните ни средства за разкрасяване могат да крият опасни за здравето химикали, доказва науката.

Излишно е да крием, че повечето жени имаме специално отношение към козметиката и грим продуктите и обожаваме да прибавяме по нещо ново към колекцията си. И сме сигурни, че огромна част от дамите споделят същата страст. Официалните данни в Америка пък показват, че жените там ползват средно по 12 козметични продукта, само за да се приготвят сутрин.

Затова е особено важно да сме информирани и за рисковете от честата употреба на някои продукти. За съжаление, много от любимите ни разкрасители могат да крият опасни химикали, дори такива с доказано канцерогенно действие при продължителна употреба.

И така – кои са най-опасните химикали в състава на козметиката ни?

Слънцезащитните филтри

Около формулите на продуктите с UV защита се завихрят непрекъснати дискусии. От една страна, всички сме наясно с това колко опасно е да се оставим да изгорим на слънце. От друга, редица организации предупреждават, че слънцезащитните филтри в козметиката не са безопасни за огранизма. Сред най-критикуваните е съставката оксиноксат – доказано е, че може да предизвика проблеми с тироидната жлеза и сигналите в мозъка при лабораторни животни.

Нашият съвет: Да се пържите на плажа без защита не е вариант. Но се опитайте да прекарвате повече време на сянка и да намалите кличеството кремове, които кожата поема.

Оксибензон

Този химикал се съдържа във формулата на някои фон дьо тени с цел слънцезащитно действие. Доказано е обаче, че се абсорбира в организма през кожата и че продължителната употреба може да доведе до натрупване на веществото в организма. В резултат, можем да развием алергична реакция към слънчевите лъчи.

Невротоксични метали в пудрата за лице

Матиращите пудри могат да съдържат метали като алуминий и барий. Те са разрешени за употреба в козметиката само в ограничени количества. Но тъй като жените напластяват толкова много различни продукти върху кожата си, никой не може да изчисли колко “ограничени” са в крайна сметка тези количества за всеки поотделно.

Силика и розов кварц

Включени в състава на много ружове, тези съставки могат да имат канцерогенно действие при натрупване в организма. Отново, тяхното използване в продуктите е лимитирано в рамките на определени разрешени количества. Но контролът върху това какво количество абсорбираме за по-дълъг период от време е спорен.

“Токсичната тройка”

Става въпрос за химикали, съдържащи се в лаковете за нокти – толуен, дибутил фталат и формалдехид. Те могат да бъдат вдишани и да причинят рак, а особено опасни са при бременни жени, тъй като крият риск и от увреждане на плода! След 2006 година, марки като Orly, OPI, Estee Lauder и Sally Hansen преформулират продуктите си и изключват от състава на своите лакове опасната “тройка”.

Нашият съвет: Използвайте лакове само на реномираните марки, за които се знае, че използват безопасни съвременни формули.

И освен това е хубаво да се лакирате на терасата, или поне до отворен прозорец – така вдишвате много по-малко от химичните вещества в продукта.

Парaбени и аромати

Парабените се използват в много козметични продукти като консервант. Проблемът е, че имитират действието на естрогените и могат да причинят нарушения във фунционирането на ендокринната система. Ароматите пък често са обвинявани за главоболия и астма. А истината е, че се съдържат и в най-невероятните продукти. Спиралата за очи например може да е пълна с изкуствени аромати. Причината е, че така се прикрива острата миризма на останалите химични съставки в туша.

Олово

Някои червила все още включват във формулата си олово, което може да се натрупва в организма. Свързват го с поведенчески проблеми и затруднено усвояване на нова информация.

Нашият съвет: Пълният отказ от грим и други козметични продукти е трудно и доста крайно решение. Но най-добре за здравето ни е да се информираме за състава на продуктите – особено онези, които използваме всекидневно. Опитайте се да включите в ежедневните си ритуали повече натурални средства.

5 натурални средства против косопад, които наистина действат!

Сияйна кожа само в 9 стъпки

Овесени ядки срещу неприятни миризми

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве21 АВГУСТ 2019

30-минутен фитнес и философия за здраво тяло от Кейт Ъптън

Тя тренира, за да се чувства силна. И съветва всички жени да се отърват от маниакалното следене на това колко точно сочи кантарът

Здраве19 АВГУСТ 2019

Как се храни моделът на Victoria's Secret Роми Стридж

Ангелът ни показва тайната зад красивото й тяло

Здраве16 АВГУСТ 2019

Детокс с активен въглен - да или не?

Трендът с черните напитки и храни може би не е толкова здравословен, колкото си мислим

Здраве13 АВГУСТ 2019

5 храни, които не трябва да ядете преди плаж

Газирано, сладко и солено предизвикват подуване