Какво се случва с тялото при системно недоспиване

Напълняване, проблеми с кожата и депресия са само част от последиците

Често се случва да не си доспиваме, дали било заради многото ни работа или пък заради безкрайни партита с приятели. Редовното недоспиване обаче води до редица сериозни последици за тялото.

Експертите са категорични, че една безсънна събота вечер седмично няма да ви се отрази фатално, особено в по-млада възраст. Но ако редовно крадете дори по час от съня си, това може сериозно да повлияе на здравето и красотата ви.

Добрият сън е изключително необходим за възстановяването на организма и за концентрацията ви на следващия ден. Ако не сте отпочинали достатъчно, това води до разсеяност, раздразнителност, депресивни настроения и други проблеми. Количеството сън, от което един организъм се нуждае, е различно при всеки един от нас. Приема се обаче, че 8 часа са приблизителното време за един възрастен.

Ако все още подценявате недоспиването, може би следните симптоми ще ви отажат от този навик:

Качвате килограми
От недоспиването често се напълнява. Кръвното налягане се повишава, стига се до диабет. Причината е, че организмът изработва повече инсулин при хронично недоспиване, понеже глюкозата в кръвта се повишава от невъзможността да бъде усвоена пълноценно. Излишният инсулин води до натрупване на мазнини и от там пътят към дебелеенето. Може дори да си докарате диабет заради нарушен глюкозен обмен.

Ускорявате стареенето на кожата
Кожата се регинерира през нощта и ако страдате от липса на сън, то със сигурност не и давате достатъчно време за да “поправи” вредите, които сте й нанесли през деня. Това може да означава повече фини линии, по-малка еластичност, неравен тен и липса на здравословен цвят (сивкавост). Когато започнете да спите поне по 8 часа на нощ, веднага ще забележите разликите в нейния външен вид.

Влошава работоспособността
Всеки от личен опит знае, че недоспалият човек е раздразнителен, с лоша концентрация и памет. Така че системното будуване рано или късно може да влоши настроението ни и съответно отношенията с околните. То ни прави по-неработоспособни и склонни към грешки в работата.

Имунитетът спада
Недоспиването влияе изключително негативно на имунитета. Ако проблемът продължи по-дълго време, в един момент имунната ни система може да стигне до пълен срив.

Ставате по-импулсивни
При безсънна нощ се повишава отделянето на химикала допамин. Той води до позитивизъм и повишена мотивация, но за кратко. Лошото е, че има опасност от пристрастяване, засилва се импулсивното поведение, увеличава се склонността ни да рискуваме.

Влошава сексуалния живот
Липсата на сън може да намали сексуалното желание при мъжете. Голям процент от мъжете работохолици, които намират малко време за сън и почивка, губят интерес от практикуването на секса. Причината за това са намалелите нива на мъжкия полов хормон тестостерон, който се произвежда когато мозъкът спи дълбоко.

Отключва депресията
Недостатъчната почивка повишава стреса, както и риска от инфаркт и инсулт. Липсата на сън може дори да отключи депресия. Изследванията показват, че при хората, които не си доспиват редовно има 10 пъти по-висока вероятност да развият депресия и 17 пъти по-висок риск да развият психично разстройство като тревожност, в сравнение с хората с пълноценен сън.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве16 НОЕМВРИ 2019

Петте най-полезни зимни плодове и зеленчуци

Яжте червено цвекло, мандарини и карфиол за здраве

Здраве13 НОЕМВРИ 2019

Трите съвета на Хайди Клум за красива фигура

Майката на четири деца разкри как поддържа фигурата си

Здраве12 НОЕМВРИ 2019

Тренировки с различна продължителност и ползите от тях за здравето ни

Физическите упражнения могат да удължат живота ни и да ни помогнат ефективно да се справим с депресията

Здраве12 НОЕМВРИ 2019

Полезните свойства на чая от жасмин

Какво не знаем за "суперчая", който помага за безброй проблеми