Независимо дали готвим за себе си, или за цялото семейство експертите съветват да включим няколко неща към закуската, за да се подготвим за грипния сезон.
На закуска, когато тялото ни е било лишено от всякакво нутриенти в продължение на часове, е важно да си създадем подходящо плато от минерали и витамини, които не само да ни дадат енергия, но и да подкрепят организма, когато е най-уязвим. Това важи особено много по време на грипния сезон, който наближава.
Затова диетолозите съветват да потърсим перфектното съотношение от полезни мазнини, сложни въглехидрати (като пълнозърнестите култури) и най-вече протеини.
20 от най-полезните плодове на света
Често пропускаме последната съставка на закуска, защото повечето високопротеинови храни са подходящи за вечеря или обяд, но точно този макронутриент помага да ни зареди с енергия сутрин, за да сме по-продуктивни през останалата част от деня.
В закуската трябва да включим и повече фибри, както и пробиотици, които да се погрижат за стомашната флора.
Два вида фибри ни помагат да бъдем здрави и слаби
Сред най-подходящите витамини за закуска са витамин С, D, E и K, защото те са мастноразтворими, което ги задържа по-дълго в тялото ни и следователно за повече време помагат на организма да се бори с настинки и болести. От минералите за предпочитане са цинкът, калцият, калият и магнезият.
И няколко идеи за бързи, но полезни закуски от нас:
- Тост с пушена сьомга и спанак
- Плодово смути с добавен пчелен прополис и ядки за допълнение
- Печени пълнозърнести филийки и кефир
- Варени яйца с комбинация от любимите ви сезонни зеленчуци
- Кисело мляко с плодове и овесени ядки
- Филийки, намазани с ядково масло по избор и банан
Типичните грешки на една “здравословна” закуска