Какво причинява мигрената и как да се преборим с нея

Мигрената засяга над 12% от световното населениe и повечето от тях са жени

Мигрената е проблем, който много от нас изпитват, а причините за него са твърде малко разпространени. Според специалистите това са начините да се справим с нея.

Според проучванията мигрената засяга голяма част от хората, а до скоро не се знаеше почти нищо за нея. Сега учените разкриват някои от причините за нея и начините да се предпазим.

Какво представлява?

В най-леките случаи мигрената е силно главоболие, придружено от гадене, замайване и проблеми с фокусирането. В по-тежкия си вариант страдащият може да изпита болки във врата, рязка смяна на настроенията, понякога достигащи до чувства на депресия, припадъци и дори халюцинации.

Още преди да започне пристъпът на мигрена може да се появят първите симптоми – чувство на глад и раздразнение, умора и сънливост. След това в случая на т.нар. “аура”, което е по-малко разпространен етап от пристъпите, може да настъпи объркване на сетивата – страдащият усеща сякаш някой го докосва, крайниците му изтръпват и се появяват гърчове. Дори може да започнете да виждате образи и да чувате звуци, които не съществуват.

Неочакваните признаци, че сте в депресия

След като силното глабоволие и гадене е приключило – обикновено след 2 до 72 часа, ако не са взимани хапчета – често остава чувство за обърканост и загуба на силата.

Какво я предизвиква?

Има няколко неща, които според учените може да предизвикат мигрена. Обикновено тя се наследява или се появява от травмиращо събитие като инцидент или малтретиране в детството.

Защо парфюмите предизвикват главоболие?

Веднъж отключен, проблемът се завръща често – някои изпитват атаки по няколко пъти седмично, други веднъж на година. Най-често се предизвиква от фактори като стрес и умора, силни миризми или звуци, промени в атмосферното налягане и тежки медикаменти.

Някои храни и напитки като сиренето, солените ястия, транс-мазнините, виното и кафето също могат да бъдат причинител. Едновременно с това, ако не се храним достатъчно пак има възможност да предизвикаме пристъп.

Как да се справим с мигрената?

Акупунктурата е един от най-често използваните методи и за сега най-ефективният. Някои хора избират да го комбинират и с ботокс. Той помага и като успокоява мускулните нерви на лицето, които понякога са причинители за усилване на болката.

Как ароматните свещи влияят на настроението

Правилната диета и тренировките също са добър начин да се борим с мигрената. Пийте повече вода и приемайте храна богата на магнезий и витамин В2. Според проучвания честото практикуване на йога може да намали симптомите при пристъп на мигрена и да сведе до минимум честота им.

Опитайте се да намалите стреса и да се наспивате достатъчно – както казахме, това оказва влияние върху проблема. Освен това се опитайте да откриете какво предизвиква вашата мигрена и избягвайте тези дразнители.

Какво да правим при пристъп на мигрена?

Опитайте се да се отпуснете, за предпочитане в тъмна стая без никакви миризми, и сложете студен компрес върху главата си. Можете да вземете хапче с ацетаминофен, ибупрофен или кофеин.

Някои казват, че ако изпият една чаша кафе и си починат, успяват да се справят с атаката, но не прекалявайте с кофеина, защото от лекарство, може да се превърне в дразнител.

7 признака, че не пиете достатъчно вода

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве15 ЮНИ 2019

Ако се борите с преяждането, опитайте тези трикове

Ако се храните така, ще оценяте храната много повече

Здраве13 ЮНИ 2019

Здравословните правила на Джесика Алба са в нейния Инстаграм

37-годишната актриса е открила перфектния баланс в начина си на хранене

Здраве29 МАЙ 2019

Всички трикове на Дженифър Анистън за перфектната й форма

Събрахме тайните на звездата за страхотната й фигура

Здраве26 МАЙ 2019

Естествени начини да намалите апетита си

Отървете се от жаждата за изкушения преди лятото