Какво причинява мигрената и как да се преборим с нея

Мигрената засяга над 12% от световното населениe и повечето от тях са жени

Мигрената е проблем, който много от нас изпитват, а причините за него са твърде малко разпространени. Според специалистите това са начините да се справим с нея.

Според проучванията мигрената засяга голяма част от хората, а до скоро не се знаеше почти нищо за нея. Сега учените разкриват някои от причините за нея и начините да се предпазим.

Какво представлява?

В най-леките случаи мигрената е силно главоболие, придружено от гадене, замайване и проблеми с фокусирането. В по-тежкия си вариант страдащият може да изпита болки във врата, рязка смяна на настроенията, понякога достигащи до чувства на депресия, припадъци и дори халюцинации.

Още преди да започне пристъпът на мигрена може да се появят първите симптоми – чувство на глад и раздразнение, умора и сънливост. След това в случая на т.нар. “аура”, което е по-малко разпространен етап от пристъпите, може да настъпи объркване на сетивата – страдащият усеща сякаш някой го докосва, крайниците му изтръпват и се появяват гърчове. Дори може да започнете да виждате образи и да чувате звуци, които не съществуват.

Неочакваните признаци, че сте в депресия

След като силното глабоволие и гадене е приключило – обикновено след 2 до 72 часа, ако не са взимани хапчета – често остава чувство за обърканост и загуба на силата.

Какво я предизвиква?

Има няколко неща, които според учените може да предизвикат мигрена. Обикновено тя се наследява или се появява от травмиращо събитие като инцидент или малтретиране в детството.

Защо парфюмите предизвикват главоболие?

Веднъж отключен, проблемът се завръща често – някои изпитват атаки по няколко пъти седмично, други веднъж на година. Най-често се предизвиква от фактори като стрес и умора, силни миризми или звуци, промени в атмосферното налягане и тежки медикаменти.

Някои храни и напитки като сиренето, солените ястия, транс-мазнините, виното и кафето също могат да бъдат причинител. Едновременно с това, ако не се храним достатъчно пак има възможност да предизвикаме пристъп.

Как да се справим с мигрената?

Акупунктурата е един от най-често използваните методи и за сега най-ефективният. Някои хора избират да го комбинират и с ботокс. Той помага и като успокоява мускулните нерви на лицето, които понякога са причинители за усилване на болката.

Как ароматните свещи влияят на настроението

Правилната диета и тренировките също са добър начин да се борим с мигрената. Пийте повече вода и приемайте храна богата на магнезий и витамин В2. Според проучвания честото практикуване на йога може да намали симптомите при пристъп на мигрена и да сведе до минимум честота им.

Опитайте се да намалите стреса и да се наспивате достатъчно – както казахме, това оказва влияние върху проблема. Освен това се опитайте да откриете какво предизвиква вашата мигрена и избягвайте тези дразнители.

Какво да правим при пристъп на мигрена?

Опитайте се да се отпуснете, за предпочитане в тъмна стая без никакви миризми, и сложете студен компрес върху главата си. Можете да вземете хапче с ацетаминофен, ибупрофен или кофеин.

Някои казват, че ако изпият една чаша кафе и си починат, успяват да се справят с атаката, но не прекалявайте с кофеина, защото от лекарство, може да се превърне в дразнител.

7 признака, че не пиете достатъчно вода

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве10 АПРИЛ 2019

30 идеи за пролетен детокс, споделени от читателки

Над 150 дами писаха на страницата ни във Фейсбук в отговор на съвместното ни предизвикателство с Klorane

Здраве08 АПРИЛ 2019

Храните, които правят косата ни красива

Грижата за красивата прическа започва от кухнята.

Здраве04 АПРИЛ 2019

Балнеолечението или любимият ни начин да се лекуваме

Много често сме използвали този метод, без да осъзнаваме.

Здраве02 АПРИЛ 2019

Чувстваш ли се по-гладна след смяната на времето?

От смяната на часовото време не се променя само дължината на деня.