Какво причинява мигрената и как да се преборим с нея

Мигрената засяга над 12% от световното населениe и повечето от тях са жени

Мигрената е проблем, който много от нас изпитват, а причините за него са твърде малко разпространени. Според специалистите това са начините да се справим с нея.

Според проучванията мигрената засяга голяма част от хората, а до скоро не се знаеше почти нищо за нея. Сега учените разкриват някои от причините за нея и начините да се предпазим.

Какво представлява?

В най-леките случаи мигрената е силно главоболие, придружено от гадене, замайване и проблеми с фокусирането. В по-тежкия си вариант страдащият може да изпита болки във врата, рязка смяна на настроенията, понякога достигащи до чувства на депресия, припадъци и дори халюцинации.

Още преди да започне пристъпът на мигрена може да се появят първите симптоми – чувство на глад и раздразнение, умора и сънливост. След това в случая на т.нар. “аура”, което е по-малко разпространен етап от пристъпите, може да настъпи объркване на сетивата – страдащият усеща сякаш някой го докосва, крайниците му изтръпват и се появяват гърчове. Дори може да започнете да виждате образи и да чувате звуци, които не съществуват.

Неочакваните признаци, че сте в депресия

След като силното глабоволие и гадене е приключило – обикновено след 2 до 72 часа, ако не са взимани хапчета – често остава чувство за обърканост и загуба на силата.

Какво я предизвиква?

Има няколко неща, които според учените може да предизвикат мигрена. Обикновено тя се наследява или се появява от травмиращо събитие като инцидент или малтретиране в детството.

Защо парфюмите предизвикват главоболие?

Веднъж отключен, проблемът се завръща често – някои изпитват атаки по няколко пъти седмично, други веднъж на година. Най-често се предизвиква от фактори като стрес и умора, силни миризми или звуци, промени в атмосферното налягане и тежки медикаменти.

Някои храни и напитки като сиренето, солените ястия, транс-мазнините, виното и кафето също могат да бъдат причинител. Едновременно с това, ако не се храним достатъчно пак има възможност да предизвикаме пристъп.

Как да се справим с мигрената?

Акупунктурата е един от най-често използваните методи и за сега най-ефективният. Някои хора избират да го комбинират и с ботокс. Той помага и като успокоява мускулните нерви на лицето, които понякога са причинители за усилване на болката.

Как ароматните свещи влияят на настроението

Правилната диета и тренировките също са добър начин да се борим с мигрената. Пийте повече вода и приемайте храна богата на магнезий и витамин В2. Според проучвания честото практикуване на йога може да намали симптомите при пристъп на мигрена и да сведе до минимум честота им.

Опитайте се да намалите стреса и да се наспивате достатъчно – както казахме, това оказва влияние върху проблема. Освен това се опитайте да откриете какво предизвиква вашата мигрена и избягвайте тези дразнители.

Какво да правим при пристъп на мигрена?

Опитайте се да се отпуснете, за предпочитане в тъмна стая без никакви миризми, и сложете студен компрес върху главата си. Можете да вземете хапче с ацетаминофен, ибупрофен или кофеин.

Някои казват, че ако изпият една чаша кафе и си починат, успяват да се справят с атаката, но не прекалявайте с кофеина, защото от лекарство, може да се превърне в дразнител.

7 признака, че не пиете достатъчно вода

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве15 ОКТОМВРИ 2019

Създадоха кафе, което не горчи

Напитката не се произвежда от зърна истинско кафе, а е формулирана в лаборатория

Здраве07 ОКТОМВРИ 2019

Фитнесът е особено важен за интровертите

Упражненията ги откъсват от проблемите и подобряват самочувствието

Здраве04 ОКТОМВРИ 2019

Любимата здравословна рецепта на Бионсе

Нейната идея за овесени ядки е много по-различна от това, което сме виждали до сега

Здраве30 СЕПТЕМВРИ 2019

Гладът към тези храни издава, че нещо не е наред с тялото ни

Когато ни се прияде някоя конкретна храна, вероятно тялото ни се опитва да ни каже нещо