Какво причинява хормоналния дисбаланс при жените

Промяна в начина на живот снижава риска

Хормоналният дисбаланс е често срещан проблем дори и при млади жени. Менструалният цикъл, либидото, теглото, както и способността да се концентрираме са някои от показателите за нивото на хормоните.

Менопаузата не е единствената причина за хормонален дисбаланс – начинът на живот, бременността или взимането на определени лекарства може да обърка работата на жлезите, произвеждащи хормоните. А това може да се случи на всяка една възраст!

Причини за хормоналния дисбаланс

Д-р Брад Дъглас, гинеколог и експерт в JustAnswer.com твърди, че хормоналният дисбаланс е често срещано явление при жените. Вероятните причини (ако не е свързано с възрастта) са проблеми с щитовидната жлеза, диабет, хормонални контрацептиви или неправилен хранителен режим. 
Въпреки че някои жени са генетично предразположени към нарушения на хормоналния баланс, начинът на живот е също много важен фактор. Недостигът на сън, стресът, обездвижването и бедната на полезни вещества храна също объркват нормалното функциониране на жлезите.
Какви са симптомите на хормоналния дисбаланс при жените
Д-р Дъглас обяснява, че най-често те се изразяват в нередовен цикъл или прекалено обилно кръвотечение по време на менструация. Други сигнали са честите и резки смени на настроението, тревожност, липса на апетит, безсъние, трудност при концентрацията, рязко покачване на теглото, намалено либидо, топли вълни и по-обилно изпотяване. 
Лечение на хормоналния дисбаланс
В зависимост от това колко силно изразени са симптомите, може да се наложи да промените само някои неща в начина си на живот без да трябва да приемате лекарства. Ето кои са те: редовно движение (повече ходене пеша, джогинг, танци), по-ранно лягане, разумен хранителен режим с повече витамини, минерали, полезни мазнини, въглехидрати и протеини. 
Преди да започнете лечение с медикаменти, по-добре направете възможно най-прецизни изследвания. Такова изследване е тестването на урината, слюнката или кръвта за генетична предразположеност към хормонален дисбаланс. Колкото по-скоро се вземат мерки за балансиране на хормоните, толкова по-добре, защото ще е по-лесно да се нормализира функцията на жлезите с минимална интервенция.

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве20 АПРИЛ 2019

Средиземноморската диета, която експертите препоръчват

С нея сваляме килограми без мъчителни лишения и подобряваме здравето си

Здраве11 АПРИЛ 2019

Какво причинява мигрената и как да се преборим с нея

Мигрената засяга над 12% от световното населениe и повечето от тях са жени

Здраве10 АПРИЛ 2019

30 идеи за пролетен детокс, споделени от читателки

Над 150 дами писаха на страницата ни във Фейсбук в отговор на съвместното ни предизвикателство с Klorane

Здраве08 АПРИЛ 2019

Храните, които правят косата ни красива

Грижата за красивата прическа започва от кухнята.