Как да се възстановим по-бързо след секцио

Една от три жени ражда по оперативен път

Една от всеки три жени по света ражда с Цезарово сечение, но след операцията често възстановяването е по-бавно и свързано с допълнителен дискомфорт, отколкото ако бебето се е появило по естествен път.

За да улесните процеса на възстановяване, следвайте няколко основни правила:

1. Вземете пробиотици

След операцията задължително ще ви бъдат изписани антибиотици, които обаче могат да нарушат баланса на стомашно-чревната флора. Затова говорете с лекаря си заедно с антибиотика да ви предпише и подходящи пробиотици, както и можете да включите в менюто си кисело мляко и ферментирали храни.

2. Правете леки разходки

С изричното позволение на лекаря си, можете да започнете да правите кратки, леки разходки, които ще подобрят циркулацията на кръвта и ще намалят риска от образуването на съсиреци след операцията.

3. Избягвайте храните, предизвикващи възпаления

Ограничете бялото брашно, тежките меса и пържените храни, които предизвикват процеси на възпаление в тялото. Има храни, които от друга страна могат да подпомогнат заздравяването на тъканите: пилешко месо, сьомга, боровинки, броколи, кейл, ядки и семена.

4. Осигурете си допълнителен комфорт при кърмене

След операцията, съкращенията на матката по време на кърмене могат да бъдат болезнени, което допълнително усложнява процеса на самото кърмене. Осигурете си помощ, като първо още в родилното отделение проговорите с акушерките за това как да кърмите правилно, намалявайки риска от болезнени и неприятни усещания. Можете също така да си осигурите специална възглавница за кърмене, както и да пробвате в кои пози това е най-удобно за вас и за бебето.

Запазете си дебата за кърменето за себе си

5. Вземете мерки срещу констипацията

След раждането със секцио много жени страдат от запек. Причините са свързани както с резките хормонални промени през този период, така и с липсата на достатъчна двигателна активност. Ако обаче се стигне до констипация, това може да ви причини допълнителна болка и да наруши процесите на зарастване на разреза. За да го избегнете, приемайте достатъчно фибри и пийте достатъчно количество течности.

6. Следете за признаци на инфекция

След операцията винаги има риск от инфекция, макар и минимален. Затова и след изписването у дома следете температурата си (Желателно я да я измервате поне веднъж в денонощието) и следете за зачервяване или подуване около разреза, както и за неприятни усещания като втрисане и отпадналост. Ако усетите или забележите каквото и да е притеснително, веднага се свържете с лекар за консултация.

Нещата, които бременните мразят да чуват

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве25 МАРТ 2020

Как да готвим лесно, евтино и здравословно у дома

Ключът е в това да пазарувате точните продукти и да използвате максимално богатия избор от полезни подправки

Здраве22 МАРТ 2020

Домашен дезинфектант? По-добре не

Вижте какви препарати обае можете да си направите

Здраве20 МАРТ 2020

Упражнения за по-добра стойка от професионална балерина

5 упражнения, които ще ви помогнат да сте по-пластични и здрави

Здраве19 МАРТ 2020

Всичко, което трябва да знаете за най-важните витамини

Разглеждаме подробно всичко за витамин А, В, С, D, Е и К