Как да се грижим за ходилата си

90% от жените ходят с тесни обувки, съсипват краката и походката си

Какви правила да спазваме, за да нямаме проблеми с ходилата си?

Ако в твоето съзнание грижата за стъпалата се изчерпва с педикюра, време е да прочетеш този материал.

Тук сме събрали най-важните съвети на специалиста за това как да поддържаме ходилата си здрави, гъвкави, тонизирани, с добре запазен свод. Което е едно от най-важните неща за елегантна походка (и за това да не гримасничиш от болка след десетина минути ходене пеш!).

Съветите на ортопеда за грижа за ходилата

Глен Пферър, ортопед-хирург към Университета в Калифорния:

  • Избирай обувки, които са ти по мярка. Според едно американско проучване, 90% от жените носят обувки, които са прекалено тесни за стъпалата им. В резултат на това 80% от тези жени имат проблем с краката.
  • Вътрешната част на подметката има голямо значение. Според д-р Пфефър, меките подплънки не са глезотийка, а необходимост, защото с времето защитните възглавнички от мазнина, които имаме на петите и в основата на пръстите изтъняват. Ако не осигурим на краката си мека повърхност, стъпалата ни ще се изморяват по-бързо и ще стават болезнени дори след кратко ходене. А когато изпитваш болка и дискомфорт трудно ще можеш да поддържаш женствена походка дори и със скъпи маркови обувки.
  • Друга опасност, която се появява с времето е стъпалата да загубят гъвкавост. За да го избегнеш, няколко пъти на ден изпъвай добре стъпалото като стъпиш на бордюр само с предната част, а петата да е във въздуха. Също така прави кръгове със стъпалата, докато си в седнало положение, за да раздвижваш глезенните стави.
  • За добрата походка е важно да можеш да пазиш баланс, когато си на един крак. Затвори очи и вдигни напред или назад единия крак или го сгъни в коляното и го подпри странично върху другия крак. Опитай се да запазиш баланс за 30 -60 секунди.

Виж още:
Tайната за красота на Миранда Кер е сок от нони
Кога сме най-състрадателни?
Защо да опиташ масаж с вендузи
За здрави нокти и мека кожа

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве22 ЯНУАРИ 2020

Пет супербилки за по-висок имунитет

В категорията суперхрани билките са най-ефективните

Prodavalnik15 ЯНУАРИ 2020

Жените трябва да спят един час повече от мъжете

И още интересни факти за съня

Здраве10 ЯНУАРИ 2020

Най-полезните суперхрани в зимната диета

С кои продукти да напълним хладилника си през този сезон?