Здраве & Фитнес : Здраве04 ФЕВРУАРИ 2019

Как да съкратите времето си на боледуване при вирусна инфекция

Забравете популярния мит, че трябва да ядете “силна храна”

В колкото и добро състояние да е организмът ни, една вирусна инфекция се преодолява напълно поне за 3-4 дни.

Ако сме изтощени и стресирани, ако имаме съпътстващи заболявания, както и ако не се погрижим веднага за себе си, боледуването може да продължи и по-дълго и да се стигне до усложнения.

Ако ви е хванал грипът или сте настинали, можете да улесните възстановяването си, като следвате няколко основни съвета. Ето какво да направите, за да си стъпите на краката възможно най-скоро:

#1

Вземете мерки при първите симптоми и най-важното, останете си у дома. Първите 24 часа са от решаващо значение за това организмът ви да се мобилизира срещу вирусната атака. Забравете тактиката “Ще отида и днес на работа и после ще видя как съм”. Дори симптомите ви да са по-леки в началото, останете си в леглото.

#2

Избягвайте всякакви физически натоварвания. У нас в последните години стана модерно да се “лекуваш” от грип, като тренираш, за да се изпотиш. Такова изтощаване на тялото обаче е изключително вредно в момент, в който и без това е атакувано от вируса. Стойте на топло в леглото, а ако решите да се изпотите, вземете горещ душ или най-добре направете гореща вана на краката с морска сол.

#3

Приемайте лека храна. Малко плодове, зеленчукова или пилешка супа, топъл бульон, чай с мед са най-подходящи. Тежката храна като месото, яйцата, сиренето, ядките натоварва храносмилателната система и пречи на организма да се мобилизира, за да се справи с болестта. Затова забравете бабините съвети за “силната храна”. Доказано е, че умереното гладуване в първите 1-2 дни след развитието на симптомите спомага за по-лекото преболедуване.

#4

Не взимайте антибиотик на своя глава! За съжаление, много хора се самолекуват с антибиотици при първи симптоми като болки в гърлото и висока температура. Запомнете: антибиотикът не се предписва при грип и при вирусна инфекция, а само ако се развие съпътстваща бактериална. Ненужното приемане на антибиотици само нарушава стомашно-чревната флора и допълнително компрометира имунитета ви. Нормално е при вирусна инфекция да имате неприятни симптоми за поне 3-4 дни, а ако те продължат по-дълго, влошават се или просто не забелязвате никакво подобрение, е важно да потърсите съвет от лекар.

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве20 АПРИЛ 2019

Средиземноморската диета, която експертите препоръчват

С нея сваляме килограми без мъчителни лишения и подобряваме здравето си

Здраве11 АПРИЛ 2019

Какво причинява мигрената и как да се преборим с нея

Мигрената засяга над 12% от световното населениe и повечето от тях са жени

Здраве10 АПРИЛ 2019

30 идеи за пролетен детокс, споделени от читателки

Над 150 дами писаха на страницата ни във Фейсбук в отговор на съвместното ни предизвикателство с Klorane

Здраве08 АПРИЛ 2019

Храните, които правят косата ни красива

Грижата за красивата прическа започва от кухнята.