Здраве & Фитнес : Здраве06 НОЕМВРИ 2017

Как да познаете, че организмът ви страда от липса на желязо

Този проблем се среща главно при жените и не бива да бъде пренебрегван

Знаете ли, че липсата на желязо в организма е най-често срещаният хранителен дефицит?

От него страдат много повече жени, отколкото мъже. А когато недостигът на желязо в тялото е толкова голям, че то не може да произвежда нужното количество хемоглобин, тогава вече си говорим за анемия.

В случай, че сте получили такава диагноза от лекаря си, категорично не бива да я пренебрегвате. Хемоглобинът е най-важният компонент на червените кръвни телца и изпълнява ролята на система за пренос на кислород в тялото ни. Когато в организма няма достатъчно желязо, за да бъде произведен хемоглобина, броят на червените кръвни телца намалява и до клетките ни не достига достатъчно кислород.

Някои от признаците на анемия, като например отпадналост, непрекъснат глад, бледа кожа, сърцебиене и затруднено дишане, са очаквани. Други никога не бихте свързали с липсата на желязо, но всъщност са ясен знак, че организмът ви страда от нея. Ето за какво да внимавате:

Да избегнем напълняването през есента и зимата

Скованост в краката

Ако понякога ви се случва да сте седнали, но същевременно да изпитвате нужда да движите краката си, това може да е знак за липса на желязо. Същото важи за всякакъв тип парене, бодежи, скованост и чувството, сякаш са ви полазили насекоми.

Удебелен език

Този симптом е трудно забележим и се изразява с подуване или прекалена чувствителност в езика. Понякога езикът може да се подуе до такава степен, че набраздената му повърхност да стане гладка. Появяват се и проблеми с говора и храненето.

Чай против стрес, за успокоение на стомаха и хубава кожа

Напукани устни

Макар този проблем често да се свързва с влиянието на околната среда (вятър, студ, слънце и т.н.), понякога причината е по-сериозна. Особено ако устните ви се напукват често във външните ъгли. Едно проучване показва, че 35% от хората с такъв проблем страдат и от анемия.

Изкривени нокти

Ако формата на ноктите ви наподобява лъжица, но във външните ъгли тя се изкривява нагоре, то е много вероятно да страдате от липса на желязо.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве25 МАРТ 2020

Как да готвим лесно, евтино и здравословно у дома

Ключът е в това да пазарувате точните продукти и да използвате максимално богатия избор от полезни подправки

Здраве22 МАРТ 2020

Домашен дезинфектант? По-добре не

Вижте какви препарати обае можете да си направите

Здраве20 МАРТ 2020

Упражнения за по-добра стойка от професионална балерина

5 упражнения, които ще ви помогнат да сте по-пластични и здрави

Здраве19 МАРТ 2020

Всичко, което трябва да знаете за най-важните витамини

Разглеждаме подробно всичко за витамин А, В, С, D, Е и К