Здраве & Фитнес : Здраве06 НОЕМВРИ 2017

Как да познаете, че организмът ви страда от липса на желязо

Този проблем се среща главно при жените и не бива да бъде пренебрегван

Знаете ли, че липсата на желязо в организма е най-често срещаният хранителен дефицит?

От него страдат много повече жени, отколкото мъже. А когато недостигът на желязо в тялото е толкова голям, че то не може да произвежда нужното количество хемоглобин, тогава вече си говорим за анемия.

В случай, че сте получили такава диагноза от лекаря си, категорично не бива да я пренебрегвате. Хемоглобинът е най-важният компонент на червените кръвни телца и изпълнява ролята на система за пренос на кислород в тялото ни. Когато в организма няма достатъчно желязо, за да бъде произведен хемоглобина, броят на червените кръвни телца намалява и до клетките ни не достига достатъчно кислород.

Някои от признаците на анемия, като например отпадналост, непрекъснат глад, бледа кожа, сърцебиене и затруднено дишане, са очаквани. Други никога не бихте свързали с липсата на желязо, но всъщност са ясен знак, че организмът ви страда от нея. Ето за какво да внимавате:

Да избегнем напълняването през есента и зимата

Скованост в краката

Ако понякога ви се случва да сте седнали, но същевременно да изпитвате нужда да движите краката си, това може да е знак за липса на желязо. Същото важи за всякакъв тип парене, бодежи, скованост и чувството, сякаш са ви полазили насекоми.

Удебелен език

Този симптом е трудно забележим и се изразява с подуване или прекалена чувствителност в езика. Понякога езикът може да се подуе до такава степен, че набраздената му повърхност да стане гладка. Появяват се и проблеми с говора и храненето.

Чай против стрес, за успокоение на стомаха и хубава кожа

Напукани устни

Макар този проблем често да се свързва с влиянието на околната среда (вятър, студ, слънце и т.н.), понякога причината е по-сериозна. Особено ако устните ви се напукват често във външните ъгли. Едно проучване показва, че 35% от хората с такъв проблем страдат и от анемия.

Изкривени нокти

Ако формата на ноктите ви наподобява лъжица, но във външните ъгли тя се изкривява нагоре, то е много вероятно да страдате от липса на желязо.

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве23 ЮНИ 2018

Да избегнем интимните инфекции през лятото

Хранителният режим може да окаже голямо влияние

Здраве17 ЮНИ 2018

Как да предотвратим задържането на вода

Какви са причините и как да се спасим от този проблем?

Здраве15 ЮНИ 2018

Оставете недоспиването в миналото

Няколко навика нарушават съня и ни карат да будуваме цяла нощ