Здраве & Фитнес : Здраве04 ОКТОМВРИ 2018

Изплакнете устата с кокосово масло

Защо „банята“ на устата с кокосово масло е нещо, което трябва да включите в ежедневието си?

След като си измиете зъбите сутрин с паста, смятате, че сте изпълнили хигиенното си задължение?

Но се оказва, че кокосовото масло е това, което ви трябва, за да сте спокойни за чистотата на устата и на зъбите си.

В Холивуд отдавна са оценили предимствата на oil pulling – изплакването на устата с кокосово масло. Храносмилането започва в устата. Затова е много важно да я поддържате в идеално състояние – чисти зъби, чист език, без лоши бактерии… Особено езикът – той е като килимът за една къща – ако килимът е мръсен, няма как къщата да е чиста.

Убийте апетита с лъжичка кокосово масло

Смисълът на изплакването на устата с кокосово масло е детоксикацията на организма. Тази процедура е позната отпреди хилядолетия: според аюрведа в устата са концентрирани по-голямата част от бактериите, а почистването им от езика и лигавицата предпазва от навлизането им в организма. Което пък е залог за здраве. Ето защо изплакването с кокосово масло предотвратява проблеми с храносмилането, изчиства организма от токсините, премахва налепите от зъбите (и ги защитава от кариес), укрепва венците, премахва неприятния дъх и дори помага в лекуването на алергии.

Хапвайте куркума за по-бели зъби

Как oil pulling детоксикира организма?

Бактериите в устата се „залепят“ за кокосовото масло и заедно с него лесно се отстраняват.

За изплакване на устата идеално е кокосовото масло или зехтин екстра върджин (те съдържат лауринова киселина, която има антибактериален ефект). В Аюрведа традиционно се използва нерафинирано сусамово масло.

Как и кога?

Трябва да изплаквате устата си сутрин на празен стомах – точно преди да си измиете зъбите. Една чаена лъжичка от кокосовото масло задръжте в устата си докато се втечни, след което жабурете в продължение на 15 минути. След това изплюйте в тоалетната, тъй като има вероятност да се запуши канала на мивката. Изплакнете устата с топла вода няколко пъти, за да завършите процедурата.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Prodavalnik15 ЯНУАРИ 2020

Жените трябва да спят един час повече от мъжете

И още интересни факти за съня

Здраве10 ЯНУАРИ 2020

Най-полезните суперхрани в зимната диета

С кои продукти да напълним хладилника си през този сезон?