Голямата, грозна лъжа на един веган инфлуенсър

Ивана Мендоса години наред е заблуждавала последователите си за ползите от режима, докато в действителност диетата е увредила здравето й

Веган диетата може да нанесе огромни щети на организма, сред които е ранна менопауза и безплодие.

Това се случва с веган гуруто Rawvana, или Ивана Мендоса Айрес.

Оказва се, че докато е рекламирала в YouTube веган начина на живот, в реалността тя е страдала от влошено здраве заради лишенията и се е наложило да се захранва с риба и яйца.

Нейната измама беше разкрита, след като наблюдателни фенове забелязаха риба в чинията й в едно от видеата й.

В същото време Ивана твърди, че от шест години следва веган диета и се чувства прекрасно. Тя се занимава и с изготвяне на веган хранителни програми срещу заплащане.

След скандала с рибата, Ивана пусна 30-минутно видео извинение, което още повече вбеси последователите й.

В него тя признава, че е започнала да яде риба и яйца, понеже от няколко години има проблеми със здравето. Оказва се, че в следствие на лишенията е страдала от постоянна умора и е загубила месечния си цикъл, а лекарите са установили, че състоянието й е близко до пременопауза и Ивана е пред риск от безплодие.

Ивана е била силно отслабнала, страдала и от анемия и в крайна сметка се е примирила, че трябва да включи в менюто си допълнително мазнини, както и яйца и риба.

Във видеото си тя твърди, че не била готова да говори за здравословните си проблеми, както и че се надявала здравето й бързо да се закрепи и тя да може да се върне към любимия си веган режим.

Потребителите обаче са бесни, че през цялото време на здравословната си битка, Ивана е продължила да промотира веганството в своите канали и да продава вегански хранителни режими, знаейки от личен опит какво могат да причинят на една млада жена.

Сред коментарите има такива на вегани, които я заклеймяват остро заради “предателството” към техния начин на живот. Има и такива, които просто заявяват: “Няма абсолютно нищо лошо в това да ядеш риба, но е лошо да се правиш на нещо, което не си”.

Някои уточняват, че дори да си веган е възможно да си осигуриш балансиран прием на важните хранителни вещества, но не всеки организъм е устроен да понася добре режима.

Факт е обаче, че лъжата е налице. И че Ивана е заблуждавала жените, които я следват, че веган диетата е подходяща за всеки и че не крие рискове за здравето, нито може да доведе до недохранване.

Поуката от този скандал е важна – че когато става въпрос за здравето, всеки има право на иформиран избор и всички заедно носим отговорността за това.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве21 АВГУСТ 2019

30-минутен фитнес и философия за здраво тяло от Кейт Ъптън

Тя тренира, за да се чувства силна. И съветва всички жени да се отърват от маниакалното следене на това колко точно сочи кантарът

Здраве19 АВГУСТ 2019

Как се храни моделът на Victoria's Secret Роми Стридж

Ангелът ни показва тайната зад красивото й тяло

Здраве16 АВГУСТ 2019

Детокс с активен въглен - да или не?

Трендът с черните напитки и храни може би не е толкова здравословен, колкото си мислим

Здраве13 АВГУСТ 2019

5 храни, които не трябва да ядете преди плаж

Газирано, сладко и солено предизвикват подуване