Голямата, грозна лъжа на един веган инфлуенсър

Ивана Мендоса години наред е заблуждавала последователите си за ползите от режима, докато в действителност диетата е увредила здравето й

Веган диетата може да нанесе огромни щети на организма, сред които е ранна менопауза и безплодие.

Това се случва с веган гуруто Rawvana, или Ивана Мендоса Айрес.

Оказва се, че докато е рекламирала в YouTube веган начина на живот, в реалността тя е страдала от влошено здраве заради лишенията и се е наложило да се захранва с риба и яйца.

Нейната измама беше разкрита, след като наблюдателни фенове забелязаха риба в чинията й в едно от видеата й.

В същото време Ивана твърди, че от шест години следва веган диета и се чувства прекрасно. Тя се занимава и с изготвяне на веган хранителни програми срещу заплащане.

След скандала с рибата, Ивана пусна 30-минутно видео извинение, което още повече вбеси последователите й.

В него тя признава, че е започнала да яде риба и яйца, понеже от няколко години има проблеми със здравето. Оказва се, че в следствие на лишенията е страдала от постоянна умора и е загубила месечния си цикъл, а лекарите са установили, че състоянието й е близко до пременопауза и Ивана е пред риск от безплодие.

Ивана е била силно отслабнала, страдала и от анемия и в крайна сметка се е примирила, че трябва да включи в менюто си допълнително мазнини, както и яйца и риба.

Във видеото си тя твърди, че не била готова да говори за здравословните си проблеми, както и че се надявала здравето й бързо да се закрепи и тя да може да се върне към любимия си веган режим.

Потребителите обаче са бесни, че през цялото време на здравословната си битка, Ивана е продължила да промотира веганството в своите канали и да продава вегански хранителни режими, знаейки от личен опит какво могат да причинят на една млада жена.

Сред коментарите има такива на вегани, които я заклеймяват остро заради “предателството” към техния начин на живот. Има и такива, които просто заявяват: “Няма абсолютно нищо лошо в това да ядеш риба, но е лошо да се правиш на нещо, което не си”.

Някои уточняват, че дори да си веган е възможно да си осигуриш балансиран прием на важните хранителни вещества, но не всеки организъм е устроен да понася добре режима.

Факт е обаче, че лъжата е налице. И че Ивана е заблуждавала жените, които я следват, че веган диетата е подходяща за всеки и че не крие рискове за здравето, нито може да доведе до недохранване.

Поуката от този скандал е важна – че когато става въпрос за здравето, всеки има право на иформиран избор и всички заедно носим отговорността за това.

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве15 ЮНИ 2019

Ако се борите с преяждането, опитайте тези трикове

Ако се храните така, ще оценяте храната много повече

Здраве13 ЮНИ 2019

Здравословните правила на Джесика Алба са в нейния Инстаграм

37-годишната актриса е открила перфектния баланс в начина си на хранене

Здраве29 МАЙ 2019

Всички трикове на Дженифър Анистън за перфектната й форма

Събрахме тайните на звездата за страхотната й фигура

Здраве26 МАЙ 2019

Естествени начини да намалите апетита си

Отървете се от жаждата за изкушения преди лятото