Древни тайни за здравето, които ще променят живота ви!

Научете най-важното за Аюрведа

Древни тайни за здравето, които ще променят живота ви!

Един от последните трендове, които нашумяха в интернет, е така нареченият “oil pulling” – практика, при която хората използват различни лечебни масла, с които се жабуркат за около 10-20 мин. 

Може и да ви звучи странно, но опиталите споделят, че след редовно ползване на маслата, резултатите са впечатляващи – по-добро храносмилане, по-добра устна хигиена, по-бели зъби и чиста кожа. 
Откъде обаче идва тази практика? Всъщност тя е част от древната индийска медицина Аюрведа, която се разпростира много отвъд жабуренето с кокосово масло. Вероятно няма да изненадаме никой, но доста от популярните здравословни практики днес водят началото си от нея: йога, масажи и други.

Древни тайни за здравето, които ще променят живота ви!

Аюрведа медицината учи последователите си как да се хранят по-здравословно, да спортуват по-ефективно, да се борят със стреса и сезонните алергии, и то с натурални методи. Какво трябва да знаете за нея?

Модерната медицина действа много просто – ако имаме проблем с кожата, отиваме на дерматолог, ако страдаме от инфекция, изписват ни антибиотици. Аюрведа гледа на тялото като едно цяло, затова не се фокусира единствено върху един проблем. Лечението на каквото и да е заболяване започва с дискусия относно самото заболяване, начина на хранене, нивата на стрес, отношенията ви с половинката, количеството сън, което получавате и т.н. След това на пациентите се препоръчват промени в начина на хранене, билки, масажи, йога и медитация. 

Намирането на баланс
Посещението при Аюрведа лечител започва с намиране на така наречената “доша” или трите енергии, наречени Вата, Питта и Кафа. “Всеки от нас притежава и трите енергии, но една или две от тях са по-изразителни, дори когато тялото ни е в баланс,” казва практикът Аниша Дурве. 
Вата
Хората, които имат по-изразителна Вата енергия, са креативни, амбициозни, енергични. Когато обаче енергията им не е балансирана, те имат тенденцията да стават раздразнителни и податливи на стрес. Тогава трябва да избягват суровите храни и да се занимават с йога и медитация.

Питта

Питта хората са весели, упорити и решителни. Когато са небалансирани стават избухливи, саркастични и мрачни.

Балансът в тялото се връща с яденето на много зелени храни: краставици, манго и целина. Плуване, катерене и джогинг са активностите, които ще успокоят тялото им.

Кафа

Кафа личностите обикновено са спокойни, търпеливи и доста издръжливи. Когато балансът им е разклатен стават депресирани, инатливи и немотивирани.

Тогава трябва да се посветят на изпробването на нови и нетрадиционни за тях активности. Да загърбят прекалените почивки и да държат тялото си постоянно активно. 


Още на стр. ii

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Beach Diary: Банските на Емили Ратайковски
Здраве05 АВГУСТ 2020

Бием летните жеги с напитки на гладно

Шест идеи за разхлаждащи напитки

5 здравословни навика, които пречат
Здраве29 ЮЛИ 2020

Забавя ли ограничението на калориите стареенето? Ето какво казват експертите.

Последни проучвания твърдят, че ако намалим калориите можем да удължим живота си наполовина

Трябва ли да си водим дневници за храненето?
Здраве20 ЮЛИ 2020

Суперхраните, които всяка жена над 40 трябва да консумира

Включете тези храни в менюто си веднага след 40-ия рожден ден

Готов ли е организмът ви за есента?
Здраве16 ЮЛИ 2020

Системата, която ще ви помогне да се справите с умората

Опитен психолог и психотерапевт ни подсказва как да се погрижим за здравето на ума и тялото си