Древни тайни за здравето, които ще променят живота ви!

Научете най-важното за Аюрведа

Един от последните трендове, които нашумяха в интернет, е така нареченият “oil pulling” – практика, при която хората използват различни лечебни масла, с които се жабуркат за около 10-20 мин. 

Може и да ви звучи странно, но опиталите споделят, че след редовно ползване на маслата, резултатите са впечатляващи – по-добро храносмилане, по-добра устна хигиена, по-бели зъби и чиста кожа. 
Откъде обаче идва тази практика? Всъщност тя е част от древната индийска медицина Аюрведа, която се разпростира много отвъд жабуренето с кокосово масло. Вероятно няма да изненадаме никой, но доста от популярните здравословни практики днес водят началото си от нея: йога, масажи и други.Аюрведа медицината учи последователите си как да се хранят по-здравословно, да спортуват по-ефективно, да се борят със стреса и сезонните алергии, и то с натурални методи. Какво трябва да знаете за нея?

Модерната медицина действа много просто – ако имаме проблем с кожата, отиваме на дерматолог, ако страдаме от инфекция, изписват ни антибиотици. Аюрведа гледа на тялото като едно цяло, затова не се фокусира единствено върху един проблем. Лечението на каквото и да е заболяване започва с дискусия относно самото заболяване, начина на хранене, нивата на стрес, отношенията ви с половинката, количеството сън, което получавате и т.н. След това на пациентите се препоръчват промени в начина на хранене, билки, масажи, йога и медитация. 

Намирането на баланс
Посещението при Аюрведа лечител започва с намиране на така наречената “доша” или трите енергии, наречени Вата, Питта и Кафа. “Всеки от нас притежава и трите енергии, но една или две от тях са по-изразителни, дори когато тялото ни е в баланс,” казва практикът Аниша Дурве. 
Вата
Хората, които имат по-изразителна Вата енергия, са креативни, амбициозни, енергични. Когато обаче енергията им не е балансирана, те имат тенденцията да стават раздразнителни и податливи на стрес. Тогава трябва да избягват суровите храни и да се занимават с йога и медитация.

Питта

Питта хората са весели, упорити и решителни. Когато са небалансирани стават избухливи, саркастични и мрачни.

Балансът в тялото се връща с яденето на много зелени храни: краставици, манго и целина. Плуване, катерене и джогинг са активностите, които ще успокоят тялото им.

Кафа

Кафа личностите обикновено са спокойни, търпеливи и доста издръжливи. Когато балансът им е разклатен стават депресирани, инатливи и немотивирани.

Тогава трябва да се посветят на изпробването на нови и нетрадиционни за тях активности. Да загърбят прекалените почивки и да държат тялото си постоянно активно. 


Още на стр. ii

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве25 ЮНИ 2019

Как тренировките ни правят по-умни

Здраво тяло, здрав ум

Здраве24 ЮНИ 2019

Гъбите - важен източник на витамини и пребиотици

В тях се съдържат и ценни протеини, близки по качество на животинските

Здраве21 ЮНИ 2019

Диляна Попова и боксът или как певицата поддържа форма

Актрисата и модел избира да поддържа фигурата си с тренировки и правилно хранене