Дали се наспивате качествено?

Отговорете си на тези въпроси и ще знаете със сигурност

Добрият сън през нощта е много повече от това да настроим алармата за седем до девет часа, след като сме заспали. 

Наскоро специалисти по съня и здравето са създали нови показатели, които изчисляват точно какво е качеството на съня ни.

В последния си доклад Американската национална фондация за съня, неправителствена организация, за първи път определя ключови индикатори за добро качество на съня:

  • Да спите в 85 % от времето, което прекарвате в леглото;
  • Да ви отнема 30 минути или по-малко, за да заспите;
  • Да не се събуждате повече от веднъж през нощта за максимум 5 минути;
  • Да прекарвате по-малко от 20 минути общо будни след първоначалното ви заспиване;

Тези нови показатели се основават на констатациите от 277 изследвания на съня. Те са предназначени да помогнат на хората да разберат по-добре какво означава добрия здрав сън.

Дейвид Клауд, главен изпълнителен директор на Националната фондация за заспиване, казва: “В днешно време хората използват всякакви устройства, за да проследят съня си и генерират огромно количество данни, чиито инструменти дори не разбират.”

Вашият сън може да изглежда различно – и това е добре.

Специалистите обясняват, че не всеки сън е един и същ. “Ако не отговаряте на някой от четирите показателя, това не означава непременно, че имате лош сън. Те са полезни като насочване и първоначална цел, която да си поставите, за да спите по-добре. ”

Ако вашият сън не отговаря на тези мерки, то може да помислите как да го подобрите. Например, когато се будите през нощта, ако останете будни повече от 20 минути, то е хубаво да насочите мислите си към нещо различно, с което да се отпуснете, като четене или музика. Продължителното лежане може да създаде “нездравословна” връзка между вас и леглото.

Прекаленото разминаване с тези последни проучвания и показатели, може да бъде знак за недиагностицирано разстройство на съня, като сънна апнея или безсъние. Тези състояния могат да бъдат лекувани.

Това как се чувствате, когато се събудите и по време на целия ден, също е от значение. Има ли причина, поради която да сте изморени през деня, освен лош сън и как бихте могли да подобрите ситуацията?

Ако отговорът на тези въпроси е “Да” или не отговаряте на новите показатели за качество на съня, то вие може би трябва да обсъдите този проблем с личния си лекар. Нуждата от добър сън е като е като нуждата от здравословна диета и тренировки. Целта на този доклад не е да накара хората да се паникьосат, ако не отговарят на някой от критериите, а по-скоро да ни помогне да разберем колко важен е сънят и да му обърнем по-голямо внимание в неговата цялост.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве16 НОЕМВРИ 2019

Петте най-полезни зимни плодове и зеленчуци

Яжте червено цвекло, мандарини и карфиол за здраве

Здраве13 НОЕМВРИ 2019

Трите съвета на Хайди Клум за красива фигура

Майката на четири деца разкри как поддържа фигурата си

Здраве12 НОЕМВРИ 2019

Тренировки с различна продължителност и ползите от тях за здравето ни

Физическите упражнения могат да удължат живота ни и да ни помогнат ефективно да се справим с депресията

Здраве12 НОЕМВРИ 2019

Полезните свойства на чая от жасмин

Какво не знаем за "суперчая", който помага за безброй проблеми