Изследванията посочват, че шоколадът, богат на флавoноиди (антиоксиданти, често срещани в тъмните шоколади) може да предпази кожата ви от слънчевите лъчи, които всъщност са причината за стареенето.
Германски учени дори твърдят, че той може да помогне в защитата срещу рак на кожата, а група лондонски учени са открили, че хората, които ядат 20 гр. тъмен шоколад всеки ден в продължение на 12 седмици, по-рядко получават слънчево изгаряне.
Какаовите зърна съдържат висока концентрация на полезните антиоксиданти и именно затова черният шоколад е най-полезен. В млечния шоколад те почти не се съдържат.
Учените препоръчват да се яде по малко количество шоколад в продължение на много време, за да може да има ефект върху противостареещите процеси. Изберете си такъв с ниско съдържание на захар, тъй като продължителната консумация на захар може да доведе до други проблеми като акне.
Гари Голденбърг, директор на Центъра по дерматология в Ню Йорк казва, че консумацията на шоколад може да увеличи еластичността и хидратацията на кожата, липсата на които се причиняват именно от слънцето.
“Оксивативния стрес е едно от нещата, които най-много вредят на кожата ни, заради излагането на UV лъчи, химикали и мръсния въздух, които причиняват освобождаване на свободни радикали. Те увреждат най-горните и средните нива на кожата, точно където се намира колагена. Тук на помощ идва шоколада и по-точно този, който съдържа над 70 % какао. Насладете му се, полезен е за вас.”