Аюрведа билките, които ни помагат през лятото

Те ще пазят тялото ни охладено и ще ни помагат през горещините

В аюрведата има концепция наречена “ритучария” – или практиката да се храним само с продукти, подходящи за сезона, който тече.

Древната индийска система за природна и холистична медицина аюрведа предлага грижа за цялото тяло през цялата година само с естествени продукти. През лятото привържениците на тази практика съветват да се храним с по-леки храни и в по-малки количества. Но освен това те предлагат няколко билки, които да ни помогнат да се справим през горещите дни. Ето кои са те:

Баел

Плодът е още познат като “бенгалска дюля”. Най-добре работи, когато се консумира в естествената му форма, но и като хранителна добавка успява да развие свойствата си на охлаждане на вътрешните органи.

Сандалово дърво

Това е може би най-лесната за намиране съставка в аюверда медицината. Тя действа от вътре навън и помага за предпазване от топлинни удари, изгаряне на слънце и дехидратация.

Деси Гулаб или листа от индийска роза

Българската роза отстъпва по качества на индийската, когато става за свойства за охлаждане на тялото през лятото. Деси Гулаб, консумиран под формата на прах, може не само да създаде атрактивна напитка в розов цвят, но и да ни бъде много полезна през горещите дни. Освен това цветето е много полезно за кожата, заради антиоксидантите, които съдържа.

Амла

За съжаление свежият плод амла не се намира никъде през лятото, но може да се поема в прахообразна форма или сушен. Когато я консумирате, ще усетите успокояване и охлаждане на тялото. Едновременно с това, ако страдате от раздразнение на кожата, то също постепенно ще се изчисти.

Индийски нард

Тази билка има удивителни свойства да намали температурата на организма. Особено много се усеща в горната на тялото. Ако искате да се възползвате от нея, закупете си я в прахообразна форма. Използвайте по една лъжичка от билката, разтворена в чаша гореща вода. Оставете да престои шест часа, прецедете и изпийте, най-добре преди лягане.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве21 АВГУСТ 2019

30-минутен фитнес и философия за здраво тяло от Кейт Ъптън

Тя тренира, за да се чувства силна. И съветва всички жени да се отърват от маниакалното следене на това колко точно сочи кантарът

Здраве19 АВГУСТ 2019

Как се храни моделът на Victoria's Secret Роми Стридж

Ангелът ни показва тайната зад красивото й тяло

Здраве16 АВГУСТ 2019

Детокс с активен въглен - да или не?

Трендът с черните напитки и храни може би не е толкова здравословен, колкото си мислим

Здраве13 АВГУСТ 2019

5 храни, които не трябва да ядете преди плаж

Газирано, сладко и солено предизвикват подуване