Здраве & Фитнес : Здраве12 СЕПТЕМВРИ 2018

8 признака, че имате дефицит на B12

Бледата кожа и умората са само част от симптомите

Витамин B12 е изключително важен за организма, но много често липсата му не е толкова осезаема.

Витаминът е отговорен за произвеждането на червените кръвни телца, и дори участва във формирането на ДНК-то ни. Освен това, благодарение на B12 нервната ни система функицонира правилно.

Този витамин се намира както в повечето животински, така и в млечните продукти. Много често обаче когато диетата ни не е достатъчно пълноценна и разнообразна, не успяваме да си набавим нужното количество от витамина.

Едни от най-осезаемите и видни симптоми на дефицит на B12 са бледата кожа, умората и виенето на свят. Тъй като това са признаци и на прекомерен стрес, много хора не успяват да направят разлика и така пренебрегват сигналите на тялото си.

Признак №1 Бледа или жълтеникава кожа

Хората, които страдат от липса на витамин B12 обикновена имат много бледа и дори жълтеникава кожа. Понякога жълто се забелязва и в краищата на очите им. Причината за това “оцветяване” на кожата е, че организмът произвежда твърде големи и твърде крехки червени кръвни телца и те не успяват да се включат в кръвообращението и така кожата изглежда много бледа или жълта.

Признак №2 Умора и изтощение

Умората и изтощението са едни от най-ясните признаци, че ви липсва витамин B12. Отново става дума за червените кръвни телца, тъй като чрез тях до организмът се доставя достатъчно кислород. Когато B12 отсъства, тялото няма енергия и затова се чувствате много изтощени и безсилни.

Признак №3 Усещане за иглички

Неприятното чувство за иглички и боцкане се дължи на увредени нерви поради липсата на витамина. Причината затова е, че B12 спомага за производството на миелин – субстанцията, която обвива и пази нервите. Когато страдате от дефицит на B12, нервите ви не са предпазени и затова изпитвате неприятното усещане за иглички.

Признак №4 Липса на баланс

Възможно е дефицитът на B12  да окаже влияние върху начина по който ходите и се движите като цяло. Някои хора, страдащи от липса на витамина, губят баланс и трудно координират тялото си, което много често води и до спъване и падане на земята. Причината е, че нервната система е увредена от недостига на B12.

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве19 МАЙ 2019

10 причини да изпиете една чаша вино тази вечер

Ако все още се чудите, ето ви няколко подходящи причини

Здраве17 МАЙ 2019

Имаме 4 вида химикали в кръвта си заради слънцезащитата

Това показва проучване от унивеситета в Сан Франсиско

Здраве07 МАЙ 2019

Най-вредните храни в света

Какво трябва да знаем за транс-мазнините, за храните с огромно количество захар и други

Здраве03 МАЙ 2019

Какво е матчата и защо да я включим към латето си?

Ето защо да включите напитката в деня си