Здраве & Фитнес : Здраве12 СЕПТЕМВРИ 2018

8 признака, че имате дефицит на B12

Бледата кожа и умората са само част от симптомите

Витамин B12 е изключително важен за организма, но много често липсата му не е толкова осезаема.

Витаминът е отговорен за произвеждането на червените кръвни телца, и дори участва във формирането на ДНК-то ни. Освен това, благодарение на B12 нервната ни система функицонира правилно.

Този витамин се намира както в повечето животински, така и в млечните продукти. Много често обаче когато диетата ни не е достатъчно пълноценна и разнообразна, не успяваме да си набавим нужното количество от витамина.

Едни от най-осезаемите и видни симптоми на дефицит на B12 са бледата кожа, умората и виенето на свят. Тъй като това са признаци и на прекомерен стрес, много хора не успяват да направят разлика и така пренебрегват сигналите на тялото си.

Признак №1 Бледа или жълтеникава кожа

Хората, които страдат от липса на витамин B12 обикновена имат много бледа и дори жълтеникава кожа. Понякога жълто се забелязва и в краищата на очите им. Причината за това “оцветяване” на кожата е, че организмът произвежда твърде големи и твърде крехки червени кръвни телца и те не успяват да се включат в кръвообращението и така кожата изглежда много бледа или жълта.

Признак №2 Умора и изтощение

Умората и изтощението са едни от най-ясните признаци, че ви липсва витамин B12. Отново става дума за червените кръвни телца, тъй като чрез тях до организмът се доставя достатъчно кислород. Когато B12 отсъства, тялото няма енергия и затова се чувствате много изтощени и безсилни.

Признак №3 Усещане за иглички

Неприятното чувство за иглички и боцкане се дължи на увредени нерви поради липсата на витамина. Причината затова е, че B12 спомага за производството на миелин – субстанцията, която обвива и пази нервите. Когато страдате от дефицит на B12, нервите ви не са предпазени и затова изпитвате неприятното усещане за иглички.

Признак №4 Липса на баланс

Възможно е дефицитът на B12  да окаже влияние върху начина по който ходите и се движите като цяло. Някои хора, страдащи от липса на витамина, губят баланс и трудно координират тялото си, което много често води и до спъване и падане на земята. Причината е, че нервната система е увредена от недостига на B12.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве15 ОКТОМВРИ 2019

Създадоха кафе, което не горчи

Напитката не се произвежда от зърна истинско кафе, а е формулирана в лаборатория

Здраве07 ОКТОМВРИ 2019

Фитнесът е особено важен за интровертите

Упражненията ги откъсват от проблемите и подобряват самочувствието

Здраве04 ОКТОМВРИ 2019

Любимата здравословна рецепта на Бионсе

Нейната идея за овесени ядки е много по-различна от това, което сме виждали до сега

Здраве30 СЕПТЕМВРИ 2019

Гладът към тези храни издава, че нещо не е наред с тялото ни

Когато ни се прияде някоя конкретна храна, вероятно тялото ни се опитва да ни каже нещо