Здраве & Фитнес : Здраве28 ДЕКЕМВРИ 2021

5 съвета да опазим здравето си между Коледа и Нова година

Не търсете бързи решения с двудневна диетаили подобни

5 съвета да опазим здравето си между Коледа и Нова година

Типичното извинение “Ще започна наново от януари” сякаш вече започва да се изтърква, затова потърсихме какво можем да направим, вместо да даваме само обещания.

Пиене, хапване и пак пиене – така изглежда типичната програма покрай празниците. А между тях имаме само няколко дни да се върнем в обичайния си ритъм.

За да се възползваме максимално от тях и да се погрижим за тялото си (пък и за фигурата) пълноценно, можем да се възползваме от няколко малки трика. Потърсихме кои са най-добрите съвети от диетолозите за бързо възстановяване и ги споделяме и с вас.

Не строга диета, само няколко по-умни решения

Между сърмите и баницата с късмети звучи някак логично да не хапваме толкова тежки храни нали? Много хора тогава започват да спазват строги режими или си правят кратък детокс с добре звучащо име, с надеждата, че това ще ги оневини от преяжданията по празниците, но диетолозите отдавна разбиха тези наши идеи.

Според тях лишаването в дните между Коледа и Нова година само ще предизвика още глад и типичния йо-йо ефект. Вместо това е много по-добре да включим повече плодове и зеленчуци в диетата си, в комбинация с пълнозърнести храни и достатъчна доза протеини.

5 съвета да опазим здравето си между Коледа и Нова година

Един съвет от Ейми Шапиро, доктор и основател на Real Nutrition NYC, е да се подготвяме за излизанията и партитата подобаващо – преди да излезем от вкъщи, да хапнем нещо малко, с което да заситим апетита си, така че да не прекалим на трапезата по-късно.

Повече вода и чай

Да, вероятно ви е омръзнало да ви напомнят да се хидратирате пълноценно, но точно по това време на годината е изключително важно. След алкохола и безсънието по празниците трябва да помогнем на организма си да започне отново да се детоксикира по естествена начин. А за целта ни е нужна много вода.

От друга страна полезните билкови чайове като тези от мента и мащерка ще стимулират храносмилането и ще ни заредят с антиоксиданти и витамини.

За добрата хидратация на тялото помага и да се наспиваме повече вечер, отново задача, която ни се струва особено трудна по време на празниците.

5 съвета да опазим здравето си между Коледа и Нова година

Не пазете храната от вчерашния празник

Повечето от нас пазят останалата храна от празниците с надеждата през идните дни да се изяде, за да не я прахосваме. И това е страхотно, защото особено в наше време всеки трябва да бъде по-отговорен по темата с изхвърлянето на ядивни продукти.

Но същевременно това крие опасности за здравето ни. Застоялата се в хладилника храна за повече от три дни развива микроби, които разрушават имунната ни система.

Това важи особено много за храната от празничната трапеза, която цяла вечер е стояла насред суматохата от хората и от която всеки е загребвал.

Поздрави и подаръци, но на един метър от мен, моля

Коледа е празникът на любовта и споделянето, но същевременно е и празникът по време на време, в което заразите са навсякъде около нас. А многото прегръдки, ръкостискания и семейни снимки ни правят по-уязвими.

Затова и ви съветваме да опитате да ограничите тези поздрави до минимум, като можете да сменяте дрехите си по-често, за да се предпазите от бактериите допълнително.

5 съвета да опазим здравето си между Коледа и Нова година

Не се страхувайте да се поизцапате

Противно на последния съвет, диетолозите ни напомнят да прекарваме достатъчно време навън и да не се страхуваме от малко мръсотия, ако отидем на ски или решим да прекараме време сред природата.

Точно такъв тип активност е много подходяща за дните между празниците, когато обикновено прекарваме повечето си време у дома.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Защо трябва да пием топла вода през лятото?
Здраве25 ЮЛИ 2022

Защо трябва да пием топла вода през лятото?

В предстоящите горещини трябва да се опитаме да не пием студена вода, а гореща. По този начин ще освежим тялото си.

За какво се използват минералните соли и на какво да обърнем внимание?
Здраве22 ЮЛИ 2022

За какво се използват минералните соли и на какво да обърнем внимание?

Минералните соли са от основна полза за функциите на тялото ни. Какви са оптималните нива и кога е подходящо да се приемат? Вижте повече тук.

Храните, които ни помагат да добием тен
Здраве13 ЮЛИ 2022

Храните, които ни помагат да добием тен

Имa продукти, ĸoитo нaиcтинa мoгaт дa запазят шоколадовия загар за по-дълго.

Какво да консумираме вместо паста и хляб?
Диети12 ЮЛИ 2022

Какво да консумираме вместо паста и хляб?

Ето какво да ядем вместо паста и тесто, за да избегнем хранителен дефицит и да следваме балансирано и здравословно хранене.