4 факта за връзката между стреса и женското здраве

Как да живеем, без вечно да сме в паника?

Прочетете това, преди да пренебрегнете поредния симптом на умора.

Хиофизата, която е отговорна за производството на естроген и прогестерон от яйчниците, е анатомично разположена под хипоталамуса – част от мозъка, която контролира емоционалната дейност на човека. Заедно те образуват една система и си влияят. Именно заради това силният стрес е способен да провокира ендокринен дисбаланс, чиито последствия могат да отключат проблеми с раждаемостта.

За да се справите със ситуацията, приемайте магнезий и фолиева киселина , включете в менюто си и ленено масло: то помага да балансирате хормоналния фон. И не се страхувайте от хормоналните лекарствени продукти – те са с цел да помогнат на организма. Така цифрата, която показва кантара, намалява, а състоянието на кожата значително се подобрява.

Психосоматиката все още никой не е отменил. Удивителен факт е например, че огромен брой жени в концлагерите са били с нарушения в менструалния цикъл. Организмът по този начин (освен всичко друго) се защитавал и от нежелана бременност в ужасните условия. Така че, когато следващият път се затормозите с излишно много работа, с която просто не можете да се справите, не забравяйте за това.

Стресът влияе на хормона THS (тироиден стимулиращ хормон), който на свой ред регулира производството на тироксин и трийодотиронин. Ако показателите тук не са добре, честите симптоми са нарушения на менструалния цикъл или пълното му отсъствие (аменорея). Последствията могат да бъдат доста неприятни – рязко наддаване на килограми и вечно депресивно настроение са само една част от тях.

И все пак вярваме, че балансираното хранене и ежедневният егоизъм са залог за здраве и спокоен живот.

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве11 АПРИЛ 2019

Какво причинява мигрената и как да се преборим с нея

Мигрената засяга над 12% от световното населениe и повечето от тях са жени

Здраве10 АПРИЛ 2019

30 идеи за пролетен детокс, споделени от читателки

Над 150 дами писаха на страницата ни във Фейсбук в отговор на съвместното ни предизвикателство с Klorane

Здраве08 АПРИЛ 2019

Храните, които правят косата ни красива

Грижата за красивата прическа започва от кухнята.

Здраве04 АПРИЛ 2019

Балнеолечението или любимият ни начин да се лекуваме

Много често сме използвали този метод, без да осъзнаваме.