4 факта за връзката между стреса и женското здраве

Как да живеем, без вечно да сме в паника?

Прочетете това, преди да пренебрегнете поредния симптом на умора.

Хиофизата, която е отговорна за производството на естроген и прогестерон от яйчниците, е анатомично разположена под хипоталамуса – част от мозъка, която контролира емоционалната дейност на човека. Заедно те образуват една система и си влияят. Именно заради това силният стрес е способен да провокира ендокринен дисбаланс, чиито последствия могат да отключат проблеми с раждаемостта.

За да се справите със ситуацията, приемайте магнезий и фолиева киселина , включете в менюто си и ленено масло: то помага да балансирате хормоналния фон. И не се страхувайте от хормоналните лекарствени продукти – те са с цел да помогнат на организма. Така цифрата, която показва кантара, намалява, а състоянието на кожата значително се подобрява.

Психосоматиката все още никой не е отменил. Удивителен факт е например, че огромен брой жени в концлагерите са били с нарушения в менструалния цикъл. Организмът по този начин (освен всичко друго) се защитавал и от нежелана бременност в ужасните условия. Така че, когато следващият път се затормозите с излишно много работа, с която просто не можете да се справите, не забравяйте за това.

Стресът влияе на хормона THS (тироиден стимулиращ хормон), който на свой ред регулира производството на тироксин и трийодотиронин. Ако показателите тук не са добре, честите симптоми са нарушения на менструалния цикъл или пълното му отсъствие (аменорея). Последствията могат да бъдат доста неприятни – рязко наддаване на килограми и вечно депресивно настроение са само една част от тях.

И все пак вярваме, че балансираното хранене и ежедневният егоизъм са залог за здраве и спокоен живот.

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве17 ЮНИ 2019

Овладяването на гнева е най-добрата диета

Гневът ни кара да пълнеем, доказва науката

Здраве15 ЮНИ 2019

Ако се борите с преяждането, опитайте тези трикове

Ако се храните така, ще оценяте храната много повече

Здраве13 ЮНИ 2019

Здравословните правила на Джесика Алба са в нейния Инстаграм

37-годишната актриса е открила перфектния баланс в начина си на хранене

Здраве29 МАЙ 2019

Всички трикове на Дженифър Анистън за перфектната й форма

Събрахме тайните на звездата за страхотната й фигура