3 причини за преждевременното остаряване

Проверете стомаха си, преди да обвинявате биологичния часовник

Проблемът с остаряването може да бъде разгледан и от друг ъгъл.

Смисълът е в това да насочим усилията си не към отстраняване на последствията, а към превенцията.

Остаряването се причинява като цяло от снижаване на клетъчната функция в организма. Това се случва приблизително на една и съща възраст при различните хора. Всеки ден се сблъскваме с фактори, които подлагат телата ни на стрес и ефектите на други деструктивни процеси – замърсяване, динамика, небалансирано хранене… Това автоматично ни поставя под риск от съвременни бичове като онкологични заболявания, Алцхаймер, сърдечно-съдови заболявания.

Три са основните причини за стареенето на орагнизма ни.

Замърсяването на въздуха

Една от най-важните причини, която автоматично стартира верижната реакция на всички механизми на остаряването, е оксидативния стрес. Без кислород не можем да живеем дори една минута. Но кислородът, примесен с различни газове, частици, дим и други „подаръци“ на съвременния мегаполис, водят до необратими промени в клетките ни: от увреждане на мембрани до разрушаване на на ДНК.

4 факта за връзката между стреса и женското здраве

Недостатъчно енергия

Все още е лято и организмът ни е пълен с енергия, за да изглеждаме и да се чувстваме добре. 95% от тази енерагия се случва в митохондриите – „електрическите станции“ на клетките ни. Именно от тях зависи задоволяването на организма в потребността му от вода и въздух.С възрастта митоходнриите намаляват и ние рязко губим енергията си. Без тях клетките не са способни да преработват енергията или го правят много по-неефективно. Това води до остаряването на порганизма.

Страдате ли от хормонален дисбаланс?

Проблеми със стомашно-чревния тракт

В основата на всички преждевременни възрастови изменения стоят проблеми със стомашно-чревния тракт. В него са концентрирани 65% от имунитета ни. Следователно от неговото състояние зависи колко често се разболяваме и колко бързо остаряваме. Нарушаването на функциите му води до нарушаване на приема на хранителни вещества и антиоксиданти.

Нарушаването на целостта на лигавицата на червата, което се наблюдава при синдрома на пропускливи черва, води до пропускането на много токсини в организма. На свой ред това претоварва системата и води до тоскикация и други неблагоприятени последствия за здравето. След като не успяваме да се справим с токсините, остаряването настъпва доста по-бързо.

Така че, за да съхраните младостта си възможно най-дълго, не е достатъчно само да използвате последно поколение козметика, но и да се храните добре, да спите достатъчно и да медитирате.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве21 СЕПТЕМВРИ 2019

Съдовете Flaska структурират чешмяната вода за пет минути

Действието на бутилката за многократна употреба и на останалите съдове остава непроменено минимум четири години

Здраве18 СЕПТЕМВРИ 2019

Два вида фибри ни помагат да бъдем здрави и слаби

Всичко, което трябва да знаете за разтворимите и неразтворимите фибри

Здраве16 СЕПТЕМВРИ 2019

Витамините, от които децата ни се нуждаят

И въобще добра идея ли е да даваме витамини под формата на хранителна добавка на децата си?

Здраве16 СЕПТЕМВРИ 2019

Енергийно зареждане в началото на новия сезон

Не падайте в плен на есенната умора - можете да се предпазите с тези няколко стъпки