На 40 и в перфектна форма: мисията е възможна!

Ето как да промените режима си на хранене и тренировките

Ако сте вече вече в 40-те години, вероятно сте усетили колко ви е трудно да поддържате добрата си форма.

Нивата на хормоните, включително естроген, вече започват да падат. Това е и причината неусетно и без промяна в диетата или тренировките си, вие започвате да трупате сантиметри в областта на корема. Метаболизмът намалява с около 1-2% във всяка година с навършването на 30-те, а след 40 това се усеща видимо. Но как да противодействате на природата и да задържите добрата форма и в това десетилетие? Не се притеснявайте, мисията е възможна, стига да спазвате следните няколко правила:

Истината за това какво се случва с жените на 40 години

Заложете на интензивни упражнения
Не можем да направим много за загубата на естрогена, но пък има един сигурен начин за подпомагане на производството на хормона на растежа и той се крие в спортната зала. “Умерените и високо интензивните тренировки с много повторения и малки периоди на почивка, като залагаме на упражнения, насочени към големите мускулни групи, действат стимулиращо на производството на хормона на растежа”, казва д-р Николас Ратамес, професор по здравни науки и физически упражнения в колежа на Ню Джърси.

Изследвания са установили, че жените между 25 и 43 години, които правят редовно високоинтензивни упражнения (най-малко три пъти седмично по 30 минути) успяват да удвоят секреция на растежния хормон в продължение на 24 часа.

Не пропускайте тежестите
Може да избегнете загубата на мускулна маса, ако продължите да тренирате и да вдигате тежести, както в 30-те си години. С това си гарантирате да имате имате приблизително същата мускулна маса, която сте имали преди години. Ако пък сте пропускали гиричките, сега е момента да ги включите. Редица изследвания посочват, че този тип упражнения са ефективни, тъй като редовната физическа активност стимулира синтеза на протеини, така необходимо за изграждане на мускулите.

Какво трябва да знаят за здравето момичетата на 20, 30 и 40 години

Увеличете приема на протеини
В 40-те си години е препоръчително да увеличите приема на протеини двойно, тъй като по този начин ще подсилите мускулите си и ще забавите стареенето им. Протеинът е необходим за поддържане и възстановяване на мускулите, както и за добрата работа на имунната система, а и намалят риска от сърдечно-съдови заболявания при хора, изложени на риск. Хапвайте по 50-60 г протеин на ден. Добри източници са изварата, киселото мляко, бобовите растения, рибата или пилето.

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ФИТНЕС

Фитнес17 ЮЛИ 2018

Три упражнения ви делят от перфектния бюст

Най-лесната тренировка, която ще повдигне и стегне гърдите

Фитнес16 ЮЛИ 2018

Кайли Дженър разкри как е върнала формата си след раждането

Риалити звездата започна диета и влезе във фитнес залата 5 месеца след появата на дъщеря й

Фитнес02 ЮЛИ 2018

Треньорката на Ким разкри фитнес програмата й

Мелиса Алкантара в специално интервю за сп. ОК!