Здраве & Фитнес : Диети27 ЯНУАРИ 2018

Зима е – време за салата

С тези вкусни и питателни рецепти ще добавите нужните зеленчуци към менюто си

Нека да поговорим за зимния глад. Не знаем дали това се дължи на липсата на достатъчно слънце или на минусовите температури, но истината е, че точно в момента изпитваме наистов глад и сме готови да изядем всичко, което ни се изпречи на пътя.

Специалистите по хранене и диететика са категорични, че най-доброто нещо, на което можем да заложим са салатите – хем ще осигурим на организма си витамини и фибри, хем ще заситим глада за дълго време. И оттук идва въпросът как да разнообразим своето ястие, без да залагаме на калорийните сосове? Предлагаме ви някои идеи за вашето витаминно ястие, което освен здравословно, ще е и много вкусно:

С киноа и нар

Необходими продукти:
2 ч.ч. варено киноа (за повече цвят изберете шарено)
2 ч.ч. нарязано на кубчета цвекло
1 ч.ч. нар
100 г козе сирене
½ ч.ч. нарязан шам-фъстък
2 ч.ч. нарязани на кубчета ябълки
2 ч.ч. нарязан бейби спанак
Зелен лук и пресни билки на вкус

Начин на приготвяне:
В купа разбъркайте всичките продукти. Сервирайте веднага след приготвянето или съхранявайте в хладилника до пет дни. Овкусявайте винаги преди да поднесете на масата.

С кускус, тиква и спанак

Необходими продукти:
1 тиква (обелена и нарязана на кубчета)
1 ½ ч.ч. сварен кускус
3 купички бейби спанак
½ ч.ч. червен лук (тънко нарязан)
½ ч.ч. сушени боровинки
½ ч.ч. печен пекан
2 с.л. зехтин
Сол и черен пипер на вкус

Дресинг:
3 с.л. портокалов сок
1 с.л. дижонска горчица
¼ ч.л. чесън на прах
3 с.л. мед
2 с.л. ябълков оцет
1/3 ч.ч. зехтин
Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 220 градуса. Разбъркайте нарязаната на кубчета тиква със зехтин, сол и черен пипер. Разстелете я на равномерен слой в тавата и печете за около 20-25 минути. След като изстине, я сложете в голяма купа и към нея добавете кускуса, спанака, лука, боровинките, пекана.
В бурканче разбъркайте съставките за дресинга – портокаловия сок, горчицата, чесъна на прах, меда, ябълковия оцет, зехтина, солта и черния пипер.
Добавете към салатата, разбъркайте и сервирайте.

С цитруси, авокадо и сьомга

Необходими продукти:
2 филета от сьомга (до 170 г)
1 с.л. зехтин
Сокът на 2 лимона
3-4 ч.ч. бейби спанак
1 голям розов грейпфрут, обелен и нарязан
2 средни портокала
1 авокадо, тънко нарязано
¼ до ½ ч.ч. нарязани бадеми
¼ ч.ч. нарязан зелен лук
2 с.л. зехтин
Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 220 градуса. Сложете филетата сьомга в тава, върху която сте сложили хартия за печене. Изцедете един лимон върху тях и ги посипете с малко зехтин. Подправете със сол и черен пипер. Печете между 20-25 минути, или докато станат готови. Извадете от фурната и оставете да се охлади, преди да я добавите към салатата.
В голяма купа поставете спанака, цитрусовите плодове, авокадото и охладената сьомга. Гарнирайте с бадемите и зеления лук. Подправете с пресния лимонов сок, зехтина, солта и черния пипер.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДИЕТИ

Диети14 ОКТОМВРИ 2019

Отслабване с интервален прием на въглехидрати

Този режим редува висок с ограничен прием на въглехидрати, в зависимост от активността ни през деня

Диети13 ОКТОМВРИ 2019

Безглутеновата диета подобрява секса

Интересно проучване ни дава съвет как да подобрим здравето и сексуалния си живот

Диети11 ОКТОМВРИ 2019

4 детокс храни, които да включим в ежедневното си меню

Те ще подобрят резултатите от диетата и ще подсилят имунната ви система

Диети09 ОКТОМВРИ 2019

Двете диети, които могат да се превърнат в начин на живот

Точно затова диетолозите ги препоръчват най-силно