Здраве & Фитнес : Диети18 ФЕВРУАРИ 2017

Забравете за тези напитки, ако искате да отслабнете

Ще се изненадате какво трябва да премахнете от менюто си!

Ако досега смятахме, че трябва да залагаме на обезаслено мляко, фрешове и нискокалорични напитки, за да отслабнем, време е да разбием този мит.

Много диетични напитки може да се окажат препъникамъчето на нашата диета. Това се отнася дори за “здравословния” плодов сок и кафето сутрин. Диетолозите заявяват, че това са скрити калории, които намаляват шансовете ни по-скоро да видим минуса на кантара.

Диетични безалкохолни напитки
Може и да ви изглеждат по-добрият вариант, когато сте решили да намалите калориите, но диетичните безалкохолни напитки може да ви докарат повече вреда, отколкото полза. Според учените, нискокалоричните сокове могат да увеличат глада и желанието за сладко. Изследване, публикувано в International Journal of Obesity, разкрива, че хората губят тегло, ако изключат всички видове сокове, без значение дали те са диетични или не.

Фрешове
Като минем на диета всички включваме витаминозните фрешове, но се оказва, че това е много погрешно. Плодовите сокове са пълни със захар. Учени разкриват, че в чаша гроздов сок се съдържат девет чаени лъжички захар, в чаша портокалов сок – шест чаени лъжички, а в чаша с ябълков сок – седем. „Пиенето на сок може да доведе до падане на кръвната захар, което да доведе до внезапен глад за сладко и въглехидрати“, обяснява професор д-р Дейвид Лудвиг от Медицинското училище на Харвард. Фрошовете също така съдържат малко фибри, така че е по-добре да консумирате цели плодове.

drinks-1

Лате

Има ли някой, който може да функционира без да е поел сутрешната си доза лате? Може би щяхте да сте по-малко изкушени от ароматната напитка, ако знаехте, че едно лате (макар и с обезмаслено мляко) съдържа цели 220 калории. Затова когато става въпрос за кафе, по-малкото е по-добре. Ако се опитвате да отслабнете, избирайте черно кафе с малко мляко и без захар, за да сте сигурни, че няма да поемете излишни калории.

Обезмаслено мляко

Бяхме изненадани да научим, че предпочитаното от нас обезмаслено мляко може да доведе до увеличаване на теглото с течение на времето. “Проучване доказва, че ако консумираме обезмаслено мляко или такова с 1% мазнини, сме по-склонни да напълнеем след време, отколкото ако консумираме пълномаслено мляко”, категоричен е д-р Лудвиг. Той съветва да избираме такова с по-високо съдържание на калций.

Студен чай
Точно както плодовия сок, студеният чай е пълен със захар. В действителност, една обикновена бутилка с напитката може да съдържа над 120 калории. По-добрият вариант е вие само да си правите студен чай, без да добавяте захар.

drinks-3

Смути
Ако започвате сутрините си с вкусно смути, то е време да преосмислите този навик. Колкото и да ви се вижда като добра идея, пиенете на големи количества от тази напитка може само да ви докара излишни калории и съответно килограми. Причина за това са количествата плодове, които слагате. Затова избирайте внимателно колко точно да добавите и се придържайте към една порция плодове. Залагайте на съставки като авокадо и кисело мляко.

Алкохол
Всички момичета знаем, че коктейлите са калорийна бомба и затова все по-рядко посягаме към тях при нощните си излизания. Оказва се, че дори бирата и виното имат доста калории. Една чаша с пиво съдържа около 150 калории и може директно да доведе до увеличаване на теглото. И все пак, ако не искате да сте на вода на партито довечера, то заложете на сухо бяло вино.

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДИЕТИ

Диети14 ЮНИ 2019

4 най-важни правила, които ще ни помогнат да ядем по-малко

Така няма да пълнеем, но и никога няма да гладуваме

Диети13 ЮНИ 2019

Да избегнем капаните при избора на зърнена закуска

Знаехте ли, че някои от тези "здравословни" закуски съдържат над 20% мазнини?

Диети06 ЮНИ 2019

Как да останем слаби и по време на ваканцията

Според изследванията средностатистическият човек трупа между 1 и 2 килограма по време на почивка