Здраве & Фитнес : Диети18 ФЕВРУАРИ 2020

Плодове и зеленчуци, които са по-полезни консервирани

Спестете си време, като използвате тези продукти консервирани

Гайд кои консервирани храни да използвате през зимата и как да ги обработвате.

През зимата често ни се налага да консумираме консервирани храни, за да си набавим всички витамини от зеленчуците и плодовете, които през този сезон липсват.

Въпреки това много хора се страхуват да купуват храни от консерви и буркани, защото често те са смятани за вредни – има много примери на пазара за консерви с твърде високо съдържание на захар, сол и допълнителни химикали. Но същевременно има и много предложения за плодове и зеленчуци в консерви, които са по-полезни в тази си форма, защото тогава отделят повече антиоксиданти.

Да не забравяме и че в процеса на консервиране някои вредни бактерии биват елиминирани от високата температура на обработка.

6 от най-здравословните сирена в света

Домати

Въпреки че предпочитаме доматите си на салата през лятото, според всички изследвания те са по-полезни за нас, когато са обработени топлинно. Тогава те са по-щадящи за стомаха и освобождават повече антиоксиданти.

Краставици

Другата съставка в любимата салата у нас също е по-полезна в консервирания си вариант. Киселите краставички са страхотен източник на полезни бактерии и антиоксиданти за почти никакви калории. Добър вариант са за хората, които често изпитват проблем със задържането на вода и подуването.

Моркови и червено цвекло

Тези кореноплодни зеленчуци са най-полезни консервирани, защото топлинната обработка позволява да освободят повече от антиоксидантите и витамините си.

Сливи

Сливите от консерва или буркан са по-полезни от пресните, стига да не са с прекалено много добавена захар. При обработката им се освобождава част от фруктозата, а съдържанието на фибри се запазва.

Царевица

Ако избирате марки с гаранция за качество, ще откриете, че царевицата от консерва има повече фибри и антиоксиданти в състава си, а естествената й сладост би направила всяко ястие по-вкусно с нея.

Полезните храни, които не е добре да ядем вечер

Все пак трябва да подчертаем, че голямо значение е каква марка консерва ще изберете, а домашното производство е най-добро.

Но в случай, че консумирате купени консерви, спазвайте тези правила:

  • Винаги измивайте съдържанието на консервата, за да премахнете всякакви следи от захар и сол по храната
  • Четете какви допълнителни съставки са сложени в консервата
  • Никога не консумирайте храна от буркан или консерва, която не е била затворена добре

Най-полезните суперхрани в зимната диета

Пет супербилки за по-висок имунитет

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДИЕТИ

Диети31 МАРТ 2020

Лимон в кафето - работи ли новият начин за отслабване?

Да, звучи като много необичайна комбинация, но струва ли си да я пробваме?

Диети30 МАРТ 2020

Как да oвладеем емоционалното хранене по време на карантина

Дръжте храната далеч от работното място и си водете дневник

Диети24 МАРТ 2020

4 страхотни идеи за здравословни мъфини

Опитайте тези нискокалорични закуски с овесени ядки, банани, яйца и сладки картофи

Диети12 МАРТ 2020

Кортни Кардашиян поддържа 48 кг с периодично гладуване

Периодите на глад помагат на организма да се разтовари и намаляват общия седмичен прием на калории