Здраве & Фитнес : Диети02 ОКТОМВРИ 2017

Пет причини да включим тиквата в менюто си

Намалява теглото и високото кръвно налягане и още:

Жълтата тиква е толкова питателна и здравословна, че правилно се смята за най-добрата супер храна на есента.

Освен, че е пълна с много витамини и минерали и държи вирусите надалеч, тя е страхотен помощник в борбата ни с килограмите. Но какви са другите ползи на този зеленчук, вижте тук:

Засища
Фибрите, съдържащи се в тиквата, са от много голямо значение за правилното храносмилане. В резен сурова тиква има около 3 г диетични фибри и само 50 калории. Освен това, тиквата има доста плътна сърцевина, което помага на тялото да се засити за по-дълго време. Хапвайте я предимно варена или печена.

Хлебни пръчици с тиква и червени боровинки

Подобрява зрението
В една чаша с тиква се съдържат около два пъти повече витамин А от препоръчителния дневен прием. Този витамин е от съществено значение за доброто зрение, особено на тъмно. Освен това учените са установили, че консумацията на този зеленчук предотвратява увреждането на ретината и е подходяща за прием от тези, които страдат от пигментационна ретинопатия (болест, водеща до слепота). И освен това, витамин А е изкючително полезен за здравето на кожата, зъбите и костите.

По-ниско налягане
Маслото, съдържащо се в тиквените семена, е богато на фитоестрогени, което предотвратява хипертонията. Калият, съдържащ се в тиквата пък играе важна роля при намаляване на кръвното налягане, а освен това подпомага нервната функция.

Мъфини с тиква, мед и орехи

По-добър сън
Тиквата е богата на триптофан – аминокиселина, която осигурява по-добро качество на съня. Той също така отговаря за производството на серотонин, хормона на щастието.

Покачва мускулна маса
Колкото и странно да ви се струва, тиквата има свойството да подпомага изграждането на мускулна маса. Семките, намиращи се в тиквата, имат много висока концентрация на цинк – минералът, който отговаря за изграждането на мускулната маса. Тиквеното семе, като всяка друга ядка или семе, съдържа полезни мастни киселини , голямо количество белтъци и добро количество калории (около 480 калории на 100г).

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДИЕТИ

Диети14 ОКТОМВРИ 2019

Отслабване с интервален прием на въглехидрати

Този режим редува висок с ограничен прием на въглехидрати, в зависимост от активността ни през деня

Диети13 ОКТОМВРИ 2019

Безглутеновата диета подобрява секса

Интересно проучване ни дава съвет как да подобрим здравето и сексуалния си живот

Диети11 ОКТОМВРИ 2019

4 детокс храни, които да включим в ежедневното си меню

Те ще подобрят резултатите от диетата и ще подсилят имунната ви система

Диети09 ОКТОМВРИ 2019

Двете диети, които могат да се превърнат в начин на живот

Точно затова диетолозите ги препоръчват най-силно