Здраве & Фитнес : Диети07 ЯНУАРИ 2021

Меню за красива кожа

Пазете се от големия враг на красивата кожа – скритата захар

Меню за красива кожа

Списъкът, който трябва да запомним.

Състоянието на кожата ви зависи пряко от ежедневната диета. Доста често дори не осъзнаваме, че някои продукти, които са включени постоянно в менюто ни, провокират кожни проблеми и несъвършенства.

Да, всички знаем, че прекаляването със сладкишите, газираните напитки и „джънк храните“ не води до нищо добро. Но тук ще изброим няколко безобидни на пръв поглед продукти, които са пагубни за здравето на кожата.

Скритата захар

Захарта се крие не само в сладкишите, които лесно можете да избегнете. Всеки дерматолог ще ви каже, че захарта е сред най-вредните продукти за кожата. Но тя се крие и в продукти, които не са съвсем сладки. Крекери, чипс, сосове, дресинги за салата.

Друг важен фактор е гликемичният индекс. Това е цифровата скала, която показва колко бързо и високо определена храна може да повиши кръвната ни захар. Дори и да консумирате естествено сладки продукти, като фурми и други видове плодове, високият им гликемичен индекс е вреден за кожата и не трябва да прекалявате с тях.

Меню за красива кожа

Много дерматолози отричат и честата консумация на фрешове, защото гликемичният индекс от комбинацията на много сладки плодове скача до небесата. Да не говорим, че рязкото повишаване на кръвната захар в организма не е полезна.

Тези резки спадове и покачвания може да доведат и до други проблеми и да не се чувствате добре цялостно. Така че не прекалявайте дори и с полезните неща, каквито са плодовете. Яжте разнообразно и се старайте да включвате в менюто си храни със среден и нисък гликемичен индекс, които ще поддържат нормално ниво на кръвната захар в организма.

Краве мляко

Споровете около това колко е полезно и колко е вредно млякото се водят отдавна. Те продължават да са на дневен ред, но по отношение на кожата дерматолозите са категорични – краве млякото не ни прави услуга.

Ако сте предразположени към акне, най-добре спрете консумацията на прясно мляко.

Меню за красива кожа

Можете да заложите на растителните му алтернативи, ако ви е трудно да пиете чисто кафе, но се уверете, че те не съдържат прословутите захари, за които вече знаем, че са врагове на кожата. В около 200 научни изследвания се доказва, че млечният протеин казеин, съдържащ се в най-големи количества в прясното мляко, има пряка връзка с много заболявания и здравословни проблеми, а акнето е един от тях.

Стриди

Да, правилно прочетохте – стриди! Колкото и да обичате тези морски дарове, които изглеждат луксозно и апетитно, те се оказват вредни за състоянието на кожата. Високото съдържание на йод в тях причинява акне, запушва порите, появяват се зачервявания и други кожни несъвършенства и проблеми. Е, не е нужно да се отказвате от деликатеса напълно, но се опитайте да ограничите консумацията му до два пъти в месеца.

Кое може да подобри състоянието на кожата ви?

Да не говорим само за забранените храни. Има и много позволени…

Витамин F

Не, не можете да го намерите в аптеката. Този витамин представлява комплекс от мастни киселини. Често го подценяваме, но витамин F все повече се доказва в различни проучвания като благоприятен за кожата. Той й помага да си създаде защитна бариера, подобрявайки текстурата й. Можете да го откриете в естествените масла и семена. Но бъдете внимателни – твърде много омега-6 мастни киселини водят до обратен ефект.

Меню за красива кожа

Витамин C

Добрият стар витамин C присъства в почти всички здравословни списъци. Той е необходим за укрепване на колагена в кожата – нещо много важно. Можете да го откриете в продукти като киви, гуава, чушки и всякакви цитруси. Експертите ни дават и следния полезен съвет – колкото е по-ярък цветът на продукта, толкова повече антиоксиданти съдържа той. Така че изберете най-яркия грейпфрут в магазина! Най-мощен заряд на витамин C имат портокалите, които имат и много ниски нива на захар – перфектно решение.

Зелен фасул

В зеления фасул се съдържат естествени минерали, които укрепват косата, ноктите и кожата. Опитайте се да си намерите биологично чист фасул. Полезните си свойства той черпи директно от почвата.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДИЕТИ

Диетата за бързо отслабване, която измести средиземноморската
Диети16 ФЕВРУАРИ 2021

Диетата за бързо отслабване, която измести средиземноморската

Нови проучвания откриха претендент за следващата най-здравословна диета

Тялото на Емили Ратайковски
Диети04 ФЕВРУАРИ 2021

Как изглежда менюто при макробиотичната диета

Предлагаме ви примерно меню и съвети как да следвате диетата

Сезонните плодове и зеленчуци с най-голямо съдържание на витамин С
Диети30 ЯНУАРИ 2021

Кои са най-добрите диети през 2021 година?

За поредна година средиземноморската диета е най-полезната

"Здравословните храни", които тайно са по-вредни и от понички
Диети27 ЯНУАРИ 2021

"Здравословните храни", които тайно са по-вредни и от понички

Кое ви се яде повече - донъти или мюсли? Разликата между двете се оказва не чак толкова голяма