Здраве & Фитнес : Диети14 ДЕКЕМВРИ 2018

7 храни, които ви карат да ядете повече

Скоро след като сте хапнали, се чувствате по-гладни и от преди

Със сигурност ви се е случвало малко след като се хапналли обилно, да се почувствате отново гладни и то понякога повече и от преди. Причината? Избрали сте храна, която събужда апетита ви, тъй като съдържа много калории и малко или почти никаква хранителна стойност. 

Кои са 7-те храни, които много бързо връщат и събуждат апетита ви?

#Бял хляб и паста. Бялото брашно, което се използва при направата на хляб и паста, е предварително обработено, което означава, че основните витамини и минерали в него са изключително малко. Това повишава рязко нивата ви на инсулин и когато те спаднат, отново се чувствате гладни. Съвет: заложете на пълнозърнестите хляб и паста, които се разграждат по-бавно от организма.

#Сокове. Подобно на белия хляб и паста, соковете повишават нивото на инсулин и след това “отприщват” апетита ви. Тъй като и те са обработени, соковете почти не съдържат фибри, които са много хранителни. По-добре заложете на прясно изцеден сок, а най-добре консумирайте плода свеж или сушен.

#Солени снаксове. Те също повишават инсулина, тъй като съдържат прости въглехидрати (и много мазнини!), които тялото обработва много бързо и съответно апетита се събужда скоро след това. Изберете пълнозърнести и печени, а не пържени снакове, които ще ви държат по-дълго време сити.

#Fast food. Бързата храна съдържа транс мазнини, които пречат в червата да се образуват невротрансмитери като допамин и серотонин, свързани с чувството за ситост. Освен това, високото съдържание на сол предизвиква дехидратация, която организма разчита като глад, тъй като сигналите за глад и жажда “изглеждат” еднакви на мозъка.

5 лесни трикове да ядете по-малко

#Полуготови ястия. Храните, които само трябва да притоплите или досготвите, съдържат добавен вкус – содиум глутамат – който повишава апетита с 40%, според последни проучвания. Приготвяйте ястията си сами и така ще сте сигурни какво точно съдържат.

#Зърнени закуски със захар. Ако изберете пълнозърнеста закуска без захар, ще сте сити по-дълго време. Но обикновената, пълна със захар, съдържа въглеводороди, които се усвояват бързо и ви оставят по-гладни и от преди.

12 трика с които ще направите всяко хапване по-здравословно

#Нискомаслени млечни продукти. Да, те съдържат по-малко калории, но са по-зле балансирани. Мазнините, които по принцип се съдържат в млечените продукти, помагат за бавното разграждане на лактозата и когато те отсъстват, тялото ги изгаря много бързо, което води до чувство за празнина. Най-добре е да заложите на млечни продукти с 2% масленост.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДИЕТИ

Диети21 ЯНУАРИ 2020

Дори веган диетата може да бъде опасна за природата

Един от най-големите виновници - бадемовото мляко и листните зеленчуци

Диети18 ЯНУАРИ 2020

Въглехидрати за закуска, обед и вечеря - възможно с правилната диета

Само от името й предсказваме, че ще ни хареса - "Super Carb"

Диети17 ЯНУАРИ 2020

Топ 5 на най-полезните диети в света

Ето как го правят французите, италианците, хората в Азия и в скандинавските страни

Диети15 ЯНУАРИ 2020

По-тънка талия без тренировки?

Единствените упражнения, които ще правите, ще са дихателни