7 храни, които ви карат да ядете повече

Скоро след като сте хапнали, се чувствате по-гладни и от преди

7 храни, които ви карат да ядете повече

Със сигурност ви се е случвало малко след като се хапналли обилно, да се почувствате отново гладни и то понякога повече и от преди. Причината? Избрали сте храна, която събужда апетита ви, тъй като съдържа много калории и малко или почти никаква хранителна стойност. 

Кои са 7-те храни, от които се огладнява още повече?

#Бял хляб и паста. Бялото брашно, което се използва при направата на хляб и паста, е предварително обработено, което означава, че основните витамини и минерали в него са изключително малко. Това повишава рязко нивата на инсулин и когато те спаднат, отново се чувствате гладни. Съвет: заложете на пълнозърнестите видове хляб и паста, които се разграждат по-бавно и са по-пълноценна храна.

#Сокове. Подобно на белия хляб и паста, соковете повишават нивото на инсулин и след това “отприщват” апетита ви. Тъй като и те са обработени, соковете почти не съдържат засищащите фибри. По-добре заложете на прясно изцеден сок, а най-добре консумирайте плода свеж или сушен.

#Солени снаксове. Те също повишават инсулина, тъй като съдържат прости въглехидрати (и много мазнини!), които тялото обработва много бързо и съответно апетита се събужда скоро след това. Изберете пълнозърнести и печени, а не пържени снакове, които ще ви държат по-дълго време сити.

#Fast food. Бързата храна съдържа транс мазнини, които пречат в червата да се образуват невротрансмитери като допамин и серотонин, свързани с чувството за ситост. Освен това, високото съдържание на сол предизвиква дехидратация, която организма разчита като глад, тъй като сигналите за глад и жажда “изглеждат” еднакви на мозъка.

5 лесни трикове да ядете по-малко

#Полуготови ястия. Храните, които само трябва да притоплите или досготвите, съдържат добавен вкус – содиум глутамат – който повишава апетита с 40%, според последни проучвания. Приготвяйте ястията си сами и така ще сте сигурни какво точно съдържат.

#Зърнени закуски със захар. Ако изберете пълнозърнеста закуска без захар, ще сте сити по-дълго време. Но обикновената, пълна със захар, съдържа въглеводороди, които се усвояват бързо и ви оставят по-гладни и от преди.

12 трика с които ще направите всяко хапване по-здравословно

#Нискомаслени млечни продукти. Да, те съдържат по-малко калории, но са по-зле балансирани. Мазнините, които по принцип се съдържат в млечните продукти, помагат за бавното разграждане на лактозата и когато те отсъстват, тялото ги изгаря много бързо, което води до чувство за празнина. Най-добре е да заложите на млечни продукти с 2% масленост.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДИЕТИ

Очарователен: Меган Фокс показа малкия си син!
Диети25 МАЙ 2020

Меган Фокс поддържа фигурата си с 5-факторната диета

Всичко си има цена, включително красотата и Меган е готова да я плати

Един прост трик в полза на здравословното хранене
Диети22 МАЙ 2020

Един прост трик в полза на здравословното хранене

Изследователи доказаха връзката между психологическата нагласа и усещането за апетит.

Тристепенна диета за отслабване без йо-йо ефект
Диети07 МАЙ 2020

Тристепенна диета за отслабване без йо-йо ефект

Наричаме я диета, но тя прилича повече на метод да променим живота си завинаги

Гладът към тези храни издава, че нещо не е наред с тялото ни
Диети04 МАЙ 2020

Знаците, че тялото ви има нужда от повече въглехидрати

Ако първата ви идея за диета е да ги изключите от менюто си, може би трябва да помислите пак