Beauty09 АВГУСТ 2018

За гладка кожа без врастнали косъмчета

Какво да правим преди и след епилация?

Врастналите косъмчета са често срещан проблем сред дамите, които използват епилатор или кола маска.

Но ние искаме гладка кожа! А досадните зачервени пъпчици ни развалят цялото удоволствие от това да покажем крак в лятна рокля, да не говорим колко неприятно е усещането на пипане.

Проблемът не е толкова типичен, ако се бръснем, но се случва и тогава да се появи по някоя пъпчица. По-често страдат от врастнали косъмчета жените с гъста, твърда коса и по-дебели косъмчета по тялото.

Едно от първите неща, които трябва да ви кажем, е че врастналите косми не бива да се чоплят, за да не предизвикате инфекция. Особено опасно е да пипате мястото или да стискате пъпчиците с мръсни ръце. Най-малкото, което може да се случи, е да разраните кожата и на мястото да ви остане белег.

Ако имате врастнал косъм, правете колкото често можете топъл компрес и през 3-4 дни ексфолирайте нежно кожата. Така косъмчето само ще се покаже. Иначе можете да следвате няколко правила преди и след епилация, които да намалят чувствително риска от появата на неестетичните пъпчици.

Съвети преди епилация

Независимо дали използвате коламаска, самобръзначка или епилатор, първо вземете топъл душ и използвайте нежен ексфолиант. Може да пробвате и ексфолиращи ръкавици, които правят много приятен тонизиращ масаж, докато почивстват слоя мъртви клетки от епидермиса.

При бръснене използвайте гел, вместо пяна. Още съвети за максимално гладко и трайно бръснене можете да прочетете тук.

След епилацията

Най-важното нещо е да откриете колко често е добре за вашата кожа да я ексфолирате. Редовното премахване на слоя мъртви клетки е важен фактор за това косъмчетата да могат да пробият навън, вместо да врастват подкожно. Но какво означава “редовно” ще определите сами, като следите реакцията на кожата си. Не трябва да го правите толкова често, че да предизвикате червенина и повишена чувствителност.

Тъй като кожата в различните зони на тялото е с различна чувствителност, добра идея е да използвате различни ексфолианти. Кожата на прасците например е по-дебела и по-лесно загрубява – там можете да използвате по-абразивен продукт, повече натиск и като цяло да правите процедурата по-често. На бедрата кожата е много по-тънка и чувствителна, както и в бикини зоната. Там пипайте внимателно и следете за опъване и свръхчувствителност. Ако имате такива усещания, разредете ексфолирането.

Ако врастнатите косъмчета са много и въпреки всички усилия не забелязвате да намаляват, може да се консултирате с дерматолог. Имайте предвид, че лазерната епилация може да ви помогне да се справите с проблема радикално.

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BEAUTY

Beauty новини15 ОКТОМВРИ 2018

Коя е Вероника Кунц и защо я харесваме?

Наричат швейцарския модел новата Амбър Валета

Съвети & тенденции15 ОКТОМВРИ 2018

Защо да почиствате лицето си с газирана вода?

Ето го и заместителят на пилинга и тоника за лице

Съвети & тенденции14 ОКТОМВРИ 2018

#1 френско правило за красива кожа

Гуруто Жоел Чоко споделя защо е важно сутрин... да не почистваме лицето си