Рецепти : Десерти04 АПРИЛ 2018

Великденски козунак с квас

Изпробвайте следната рецепта у дома

Мнозина смятат, че козунакът е доста сложен за приготвяне и предпочитат да не се заемат със задачата да си направят домашен за Великден.

Ние обаче сме пробвали неведнъж и ни се получава доста сполучлив. Ето защо решихме да ви дадем една рецепта на “Хляб&Soul” за козунак с квас, който е изключително лесен, но и невероятно вкусен.

Необходими продукти:

2 2/3 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. захар
1 ч.ч. квас
2 яйца
2/3 ч.ч. прясно мляко
2/3 пакетче масло (125 г) студено, нарязано на тънки филийки
2/3 ч.ч. стафиди (предварително накиснати във вода за час)
1 щипка сол
1 ч.л. ванилов екстракт
настъргана кора от лимон и портокал (на вкус)

Начин на приготвяне:

1. Поставяме брашното в дълбока купа и оформяме кладенче, в което слагаме яйцата, кваса, прясното мляко, захарта, ванилията, солта. Смесваме съставките, докато се получи тесто, след което го изваждаме на плота и месим, докато то се изглади.
2. След като тестото се изглади, започваме да добавяме маслото постепенно, докато тестото го абсорбира, след което изцеждаме стафидите и ги добавяме заедно с корите. След като ги смесим с тестото равномерно, оформяме тестото на топка, поставяме в купата, покриваме с капак и оставяме за час и половина – два да втасва на стайна температура.
3. След 2 часа изваждаме тестото и го разделяме на три равни части, оформяме ги на топчета, които отново оставяме да почиват и след 20 минути ги разточваме с ръце на три продълговати масура с дължина около 35 см, които после сплитаме на плитка.
4. Подготвяме продълговата формичка за печене с дължина около 35 см, намазняваме я и я набрашняваме. Поставяме сплетената козуначена плитка вътре и покриваме отгоре, докато чакаме да втаса.
5. Оставяме козунака за още поне 4-5 часа и когато удвои обема си и стане въздушен, е готов за печене.
6. Преди поставяне във фурната намазваме с яйце и поръсваме със захар. Печем (без вентилатор) в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40-45 минути или до готовност.

Взехме от Eva.bg!

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДЕСЕРТИ

Десерти08 СЕПТЕМВРИ 2018

Лесно шоколадово изкушение без печене

Само няколко съставки ви делят от един неустоим следобед

Десерти11 АВГУСТ 2018

Безглутенов тарт с шам фъстък и кайсии

Страхотен сладкиш, наслада за всички сетива

Десерти01 ЮНИ 2018

Най-бързият домашен сладолед, който сте опитвали

Трябват ви само 5 минути и 3 съставки за това ледено изкушение

Десерти11 МАЙ 2018

Ягодово изкушение с вино за идеалната вечер

Изненадайте гостите си с плодов тарт и ароматно розе