Рецепти : Десерти25 ДЕКЕМВРИ 2016

Сладки коледни изкушения

Няколко предложения, които ще удовлетворят всеки вкус

Няма нищо по-хубаво от къща, ухаеща на канела и портокали по време на Коледните празници.

Този аромат създава усещането на такъв уют и топлина, че много домакини се изкушават да допълнят коледната трапеза със сладки за всеки вкус. Ето защо ние ви предлагаме някои рецепти, с които ще успеете да изненадате не само своите гости, но и семейството си. И бъдете сигурни, че никой няма да им устои, без значение дали е на диета или не. Защото имаме предложение и за дамите, които са решили да пазят формата си дори по празниците.

Сладки с боровинки и портокалови корички

Необходими продукти:
2 ч.ч. брашно „София Мел“
1/4 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 ч.ч. масло (омекнало)
¾ ч.ч. пудра захар
2 ч.л. екстракт от ванилия
½ ч.л. екстракт от бадеми
2 с.л. настъргана портокалова кора
2 ч.л. сушени боровинки (нарязани)

cookies-1

Начин на приготвяне:
Пресейте всички прахообразни продукти. Разбъркайте брашното, бакпулвера и солта в една купа. Отделно разбийте маслото със захарта до получаването на хомогенна смес. Добавете ванилията, бадемовия екстракт и портокаловата кора. Към сместа, добавете брашното, бакпулвера и солта. След няколко минути разбиване, добавете и боровинките. Бъркайте докато се разпределят равномерно.
Разделете тестото на 2 равни части. Разстелете ги в продълговата форма с дължина около 18 см и ги оставете в хладилника най-малко за 4 часа.
Загрейте фурна до 180 градуса. Оформете тестото на малки фигурки и си поставете върху хартия за печене. Печете във фурната за около 10 минути.

Немски сладки с орехи

Необходими продукти:
400 г брашно “София Мел”
200 г масло
3 жълтъка
100 г захар
настъргана кора на 1 лимон
2 ванилии
50 г смлени орехи
1/2 ч.ч. конфитюр
1/2 чаена чаша пудра захар

cookies-2

Начин на приготвяне:
Маслото и брашното се смесват, докато се получи тесто на трохи. Добавят се жълтъците, захарта, ванилията, лимоновата кора и смлените орехи и се меси до гладко тесто. Завива се с найлоново фолио и се оставя в хладилника за 2 часа. След това тестото се разделя на няколко части. Всяко парче се разточва на кора с дебелина 1 см и с формичка за сладки се отрязват четен брой “звездички”. По средата на половината от тях се изрязва кръгче. Сладките се изпичат в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 10 минути. Целите сладки се намазват с конфитюр, а тези с изрязано кръгче се залепват отгоре. Готовите сладки поръсвате с пудра захар.

Диетични и хрупкави сладки

Необходими продукти:
1 ч.ч. масло
3 с.л. стевия на прах
1 ч.л. ванилия
½ ч.л. портокалова есенция
2 яйца
2 ½ ч.ч. брашно “София Мел”
½ ч.л. сода
½ ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сол

cookies-3

Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. Разбъркайте маслото със стевията, портокаловата есенция и ванилията за около 3-4 минути. Добавете яйцата и продължете с бъркането. Пресейте всички прахообразни продукти и ги смесете в друга купа. Към тях започнете да добавяте малко по малко от маргариновата смес, като бъркате на по-ниска скорост. Ще получите ронливо тесто, което трябва да оформите на топка. Завийте го с фолио и го оставете в хладилника за около 20 мин. След като го извадите, го разстелете с точилка до дебелина около половин сантиметър. Направете коледни фигурки с помощта на формички и ги запечете до получаване на златист загар. След като ги извадите от фурната, може да ги украсите с глазура.

Коледни сладки с кокос

Необходими продукти:
10 ч. л. кокосови стърготини
1 ч.ч. захар
4 белтъка
1 пакетче ванилия
1/3 ч.л. канела на прах
1 щипка сол

cookies-4

Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 130 градуса. Разбийте белтъците на пухкав сняг с щипка сол. Докато разбивате, постепенно добавяйте захарта към тях. Добавете ванилията, канелата и кокосовите стърготини и разбъркайте добре.
Използвайки шприц с накрайник с формата на звездичка, направете неголеми сладки. Сложете ги да се пекат за около 30 минути, като не повичавайте посочената температура.

Коледни сладки с глазура

Необходими продукти:
За тестото:
250 г брашно “София Мел”
150 г масло (студено)
1 яйце
1 с.л. мед
1 ч.л. настъргана портокалова кора
щипка сол

За глазурата:
50 г масло
100 г мед
3-4 с.л. готварска сметана
50 г счукани орехи
1 с.л. настъргана портокалова кора

cookies-5

Начин на приготвяне:
Пресейте всички прахообразни продукти. Разбийте яйцето с меда, портокаловата кора, солта и маслото. Добавете брашното и разбийте добре. Омесете еластично тесто. Завийте го във фолио и го оставете в хладилника за около 20 минути.
Запечете орехите в сух тиган. Добавят се маслото, сметаната, меда и портокаловите корички. Сместа се оставя да кипне за около 1-2 минути докато се сгъсти. Оставете ядките да се охладят напълно.
Загрейте фурната на 170 градуса. Разточете тестото до дебелина около половин сантиметър и оформете бисквитки. Наредете ги в тава, застлана с хартия за печене. В центъра на всяка бисквита, сложете от сместа с ядки. Печете докато порозовеят. След като изстинат ги потопете в разтопен бял шоколад. Може да разнообразите, като към белия шоколад добавите червена готварска боя.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДЕСЕРТИ

Лесна рецепта за бисквитки с фъстъчено масло
Десерти28 АПРИЛ 2023

Лесна рецепта за бисквитки с фъстъчено масло

У дома винаги трябва да имаме под ръка бисквитки, както за кафе и чай, така и за вкусна закуска на децата в училище.

Торта с ягоди: Рецептата мечта
Десерти17 МАРТ 2023

Торта с ягоди: Рецептата мечта

Ягодите отново са вкусни и сочни, затова се възползваме от момента, за да приготвим най-вкусния десерт за уикенда.

Бърза и лесна рецепта за торта с моркови
Десерти02 МАРТ 2023

Бърза и лесна рецепта за торта с моркови

Морковената торта е питателна, здравословна и перфектна за закуска на децата в училище, както и за нашето следобедно кафе в офиса или у дома.

Най-вкусният лимонов чийзкейк
Десерти24 ФЕВРУАРИ 2023

Най-вкусният лимонов чийзкейк

Това определено е най-добрата идея за уикенд десерт.