Защо сексът помага срещу стрес?

И още няколко здравословни ползи от редовните оргазми

Защо сексът помага срещу стрес?

Единственото нещо, което се справя със стреса по-добре от интензивната едночасова тренировка във фитнеса, е сексът. Но защо?

Според специалистите, ползите, които носи редовният полов живот на ума и тялото ни са безброй. Една от най-големите е фактът, че сексът намалява напрежението и кръвното налягане, а от там се бори и със стреса, който много от нас натрупват в ежедневието си. От там идва и разпространената шега, че всъщност хората, които са напрегнати, имат нужда точно от това, за да отпуснат напрежението. 
За тези позитивни ефекти имат вина някои хормони, които тялото отделя по време на секс. Основните са допамин, пролактин и окситоцин. Всеки от тях влияе на начина, по който се чувстваме по време и след секс, а след това и провокира нуждата ни от интимни ласки в бъдеще. 
В допълнение към това трябва да отбележим, че упражненията в леглото също топят калории и са чудесна алтернатива на пътеката във фитнеса. Те подобряват мускулния тонус, правят ви по-гъвкави и подобряват здравето на сърдечно-съдовата система. 
Защо сексът помага срещу стрес?
Има много проучвания, които се опитват да покажат колко точно калории горим по време на секс. Естествено, това зависи от сексуалната ви активност и продължителността на акта, но обикновено могат да се изгорят от 200 до 700 калории (само оргазмът ни изгаря около 100), като към това добавяме и останалите гореописани ползи за тялото ни.

Сексът може да увеличи и продължителността на живота, основно заради влиянието му върху кръвоносната система и сърцето. Доказано е, че за мъжете, които правят повече секс, рискът от инфаркт е по-малък. Изследванията показват, че редовният секс може да увеличи продължителността на живота с до 7-8 години. 

За господата има и още една главна здравословна причина, поради която трябва да се отдават на повече секс – той намалява риска от рак на простатата. Според едно изследване мъжете между 20 и 30 години, които правят секс по пет или повече пъти в седмицата, намаляват риска от рак с до цели три пъти. Това обаче важи и за жените. Проучване във Франция показало, че жените, които не водят редовен полов живот, са изложени на три пъти по-висок риск от рак на гърдата, за разлика от останалите, които правят секс по няколко пъти на седмица. 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ВРЪЗКИ & СЕКС

Има ли надежда, ако сме спрели да правим секс?
Връзки & секс20 ОКТОМВРИ 2020

Има ли надежда, ако сме спрели да правим секс?

Ето как да разпалите искрата отново

4 неща, които никога не бива да правим след скандал
Връзки & секс17 СЕПТЕМВРИ 2020

4 неща, които никога не бива да правим след скандал

Всяка от тези грешки може да бъде пагубна за доверието във връзката

5 предупредителни знака да не се събирате с бившия
Връзки & секс25 АВГУСТ 2020

5 предупредителни знака да не се събирате с бившия

Тези типове поведение често се появяват след раздялата

Необвързаните жени са по-щастливи от необвързаните мъже
Връзки & секс20 АВГУСТ 2020

Необвързаните жени са по-щастливи от необвързаните мъже

Сингъл мъжете се правят на силни, докато тайно чакат да открият половинката си