Навиците преди лягане, които могат да спасят връзката ви

Не позволявайте на смартфона ви да застане между вас и половинката

За добро или лошо, времето, което прекарвате в спалнята преди да заспите (като тук не говорим за секс), може сериозно да се отрази на състоянието на вашата връзка.

Така поне твърдят експерти и психолози, които съветват двойките да се доверят на тези ритуали преди лягане, за да се радват на безоблачни отношения.

Оставете телефона си извън спалнята

Едно скорошно изследване от университета Baylor открило, че поне половината от хората, живеещи с партньор, понякога се чувстват пренебрегнати, заради технологиите. Половинката ви заслужава повече уважение, затова, когато стане време за лягане, устройства като таблети и телефони нямат място в леглото, казва Ейрън Андерсън, брачен терапевт от Колорадо.

“Смартфотните ви разсейват от реалната комуникация между вас и половинката ви, случваща се преди да заспите и след като се събудите сутрин. Вярно е, че те ви разсейват и на всички останали места в дома ви, но си поставете правило да не ги внасяте в спалнята. Когато сте там заедно, бъдете заедно наистина,” допълва той.

Създайте си ритуал преди заспиване

Не бързайте да си лягате веднага след вечеря, казва Кристин Давин, психолог от Ню Йорк. Постарайте се да се насладите на вечерта заедно, гледайки филм или пиейки по чаша вино на дивана, докато си разказвате как е минал деня ви. “Това време е нужно на тялото, за да разбере, че е време “да се изключи”, което е от огромно значение за пълноценния сън.”

bedroom habits (2)

Не си лягайте с дрехите

Мислете за спалнята си като за специално място за вас и вашата половинка. Оправяйте леглото всяка сутрин, поддържайте я подредена и никога не си лягайте с дрехите. Тази част е много по-важна, отколкото смятате, казва Андерсън. “Спалнята не е със същия статут като останалите стаи в дома. Ако просто хвърляте дрехите, където ви попадне, дори на ръба на леглото, преди да облечете пижамата си, не я превръщате в нещо специално за никого от вас.”

Опитайте се да си лягате по едно и също време

Ако графиците ви съвпадат, превърнете в навик лягането в един и същи час всяка вечер, съветва Джанин Инграм, терапевт за двойки от Нашвил, Тенеси. “Много двойки често правят грешката да си лягат по различно време, заради телевизия или интернет. Това обаче може да се окаже несъзнателен начин на избягване на интимността. Колкото по-дълго продължава това поведение, толкова по-застрашена е връзката им.”

Прегръдките и целувките преди лягане са задължителни

Дори да сте прекалено изморени, за да правите секс, направете усилие да дарите половинката си с достатъчно физическо внимание, когато се пъхнете под завивките, съветва Инграм. “Дългата, романтична целувка освобождава в телата ви хормони, които ви карат да искате още близост,” казва тя.

bedroom habits (1)

По възможност, разделете се с телевизора

За някои това може и да звучи като мисия невъзможна, особено ако сте свикнали да заспивате на шума от някой филм или предаване, но според Чели Пъмфри, съветник от Денвър, Колорадо, премахването на телевизора от спалнятя ви ще направи чудеса с връзката ви. “Точно както останалите технологични вещи, телевизорът също трябва да е табу. За двойките е много лесно да свикнат да гледат телевизия всяка вечер, преди да заспят, което пречи на истинската интимност между тях.”

Казвайте си “Обичам те” преди да заспите

Можете да се оплаквате от деня си и приятелките си колкото си поискате, но не пропускайте възможността да приключите с хубаво чувство, казват Марша Сирота, психиатър и автор на книгата “Разкодиране на жените: Тайната стратегия на успешните връзки”.  “Преди да си легнете припомнете на човека до вас, че сте с него, защото наистина го искате.”

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ВРЪЗКИ & СЕКС

Връзки & секс23 АВГУСТ 2019

11 неща, по-болезнени от изневярата

Смятате ли, че това е най-лошото нещо, което може да се случи на връзката ви? Прочетете това и помислете пак.

Връзки & секс19 АВГУСТ 2019

Защо правим секс с много по-млади мъже?

Авторката на "Сексът и градът" Кандис Бушнел анализира този съвременен феномен, за да даде някои интересни отговори

Връзки & секс16 АВГУСТ 2019

Любов от пръв поглед, има ли такова нещо наистина?

И доколко трябва да вярваме на историите тип "Ромео и Жулиета"

Връзки & секс14 АВГУСТ 2019

Секса след раздялата - да си го позволим ли?

До какво води "една последна вечер заедно"?