Психология : Връзки & секс17 СЕПТЕМВРИ 2018

Моногамията ни прави по-здрави и щастливи

Сериозните връзки водят до по-добра форма, по-малко стрес и депресия

Колкото и да ви се струва невероятно, повечето хора искат да имат сериозна връзка и да се чувстват сигурни. И не, не говорим само за жените!

Според проучване на Match.com, всеки един на 5 души ще започне сериозна връзка точно сега, дори и с някого, към който нямат сексуално влечение. Проучването е установило също, че невероятните 89 процента от хората вярват в брака, който остава за цял живот. “Става въпрос за вроденото желанието на хората да се свързват един с друг”, казва Ребека Хендрикс, терапевт на двойки в Ню Йорк. “Ние имаме нужда да се свържем с някого точно толкова, колкото се нуждаем от вода и въздух”. Но се оказва, че сериозната връзка и моногамията водят до някои сериозни ползи за здравето ни. Ето кои са те:

Лъжите, които ни пречат да бъдем щастливи

Дългата връзка предпазва сърцето ви

Бракът или дългосрочната връзка намаляват риска от инфаркт при мъжете и жените във всички възрастови групи. Изследователите казват, че само можем да сме благодарни, че сме заложили на моногамията. Комбинация от фактори се грижи за сърцето ни – емоционалната сигурност, по-добри грижи и по-малко стрес.

Той ви помага да останете във форма

Проучванията показват, че е много по-лесно да останете във форма, когато сте във връзка, отколкото ако сте сами. Особено, ако вашият партньор е привърженик на здравослония начин на живот. Изследвания показват, че е по-лесно да приемете здравословните навици от партньора си, отколкото да ги стартирате сами.

Щастието в любовта не е толкова трудно

Вашият партньор намалява болката ви

Проучване, публикувано в PLOS One показва удивителното свойство, че партньорът може да намали вашата болка. Изследователи подлагат участници на лека болка и установяват, че тези, които са погледнали своите партньори почти не са я усетили, за разлика от необвързаните. Защо? Когато един човек си спомни за своя любим, или пък го погледне, активира чувство на задоволство в определен център на мозъка, което замества болката.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ВРЪЗКИ & СЕКС

Връзки & секс14 ОКТОМВРИ 2019

Форплей за по-добър секс?

Какво не знаем за него, а трябва?

Връзки & секс09 ОКТОМВРИ 2019

Проучване показва, че хората с връзка от разстояние са по-щастливи

Оказва се, че често срещаното схващане, че връзките от разстояние нямат бъдеще, не винаги е внярна

Връзки & секс29 СЕПТЕМВРИ 2019

Колко често трябва да правим секс, за да сме щастливи

Не се притеснявайте - сексът дори веднъж седмично е достатъчен, за да ни направи по-щастливи и здрави

Връзки & секс24 СЕПТЕМВРИ 2019

Наистина ли е в природата ни да бъдем неверни?

Според науката, в природата на човек не е закодирано да бъде верен на един партньор