Психология : Връзки & секс17 СЕПТЕМВРИ 2018

Моногамията ни прави по-здрави и щастливи

Сериозните връзки водят до по-добра форма, по-малко стрес и депресия

Моногамията ни прави по-здрави и щастливи

Колкото и да ви се струва невероятно, повечето хора искат да имат сериозна връзка и да се чувстват сигурни. И не, не говорим само за жените!

Според проучване на Match.com, всеки един на 5 души ще започне сериозна връзка точно сега, дори и с някого, към който нямат сексуално влечение. Проучването е установило също, че невероятните 89 процента от хората вярват в брака, който остава за цял живот. “Става въпрос за вроденото желанието на хората да се свързват един с друг”, казва Ребека Хендрикс, терапевт на двойки в Ню Йорк. “Ние имаме нужда да се свържем с някого точно толкова, колкото се нуждаем от вода и въздух”. Но се оказва, че сериозната връзка и моногамията водят до някои сериозни ползи за здравето ни. Ето кои са те:

Лъжите, които ни пречат да бъдем щастливи

Дългата връзка предпазва сърцето ви

Бракът или дългосрочната връзка намаляват риска от инфаркт при мъжете и жените във всички възрастови групи. Изследователите казват, че само можем да сме благодарни, че сме заложили на моногамията. Комбинация от фактори се грижи за сърцето ни – емоционалната сигурност, по-добри грижи и по-малко стрес.

Той ви помага да останете във форма

Проучванията показват, че е много по-лесно да останете във форма, когато сте във връзка, отколкото ако сте сами. Особено, ако вашият партньор е привърженик на здравослония начин на живот. Изследвания показват, че е по-лесно да приемете здравословните навици от партньора си, отколкото да ги стартирате сами.

Щастието в любовта не е толкова трудно

Вашият партньор намалява болката ви

Проучване, публикувано в PLOS One показва удивителното свойство, че партньорът може да намали вашата болка. Изследователи подлагат участници на лека болка и установяват, че тези, които са погледнали своите партньори почти не са я усетили, за разлика от необвързаните. Защо? Когато един човек си спомни за своя любим, или пък го погледне, активира чувство на задоволство в определен център на мозъка, което замества болката.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ВРЪЗКИ & СЕКС

Най-важното качество, което ни прави привлекателни
Връзки & секс04 АВГУСТ 2020

Най-важното качество, което ни прави привлекателни

И то никак не е обвързано с външния вид

Тайните убийци на една връзка
Връзки & секс27 ЮЛИ 2020

Тайните убийци на една връзка

Прибързаните решения и етикетите носят незабавен провал в една връзка

4 са зодиите, които са най-недоверчиви в любовта
Връзки & секс15 ЮЛИ 2020

Как да отблъснем един мъж на първа среща

Как да разкараш гаджето... но за един ден

Защо не може да те преодолее според зодията?
Връзки & секс24 ЮНИ 2020

Трите най-критични периоди в една връзка и как да ги преодолеем

Ако връзката ви оцелее след тези изпитания, тя ще продължи завинаги