Мъжете без пари изневеряват повече

Колкото по-зависим е партньорът от вас финансово, толкова по-вероятно е да ви предаде

Колкото по-зависим e един мъж от своята половинка в икономическо отношение, толкова е по-голям шансът той да й изневери, сочи изследване.

“Може би си мислите, че хората няма да искат да “хапят ръката, която ги храни”, но не това показва моето проучване”, казва изследователят д-р Кристин Мънш от университета в Кънектикът. “Всъщност констатациите показват, че хората обичат да се чувстват сравнително равни в своите отношения. Те не обичат да се чувстват зависими от друг човек”, добавя тя.
Тя анализира данните, събрани от повече от 2750 женени американци, на възраст 18-32, между 2001 г. и 2011 г. Резултатите показват, че средно има 5% вероятност жените, които са изкономически зависими да изневерят, докато при мъжете тази цифра скача до 15%.
Като основна причина се посочва заплахата за мъжествеността на един съпруг, който е зависим от своята половинка. “Извънбрачният секс позволява на мъжете, чиято мъжественост е под заплаха (заради невъзможността да изкарват прехраната, както се очаква от тях), да показват поведение, културно асоциирано с мъжествеността”, обяснява още д-р Мънш.
“За мъжете, особено за по-младите, доминираща при определянето на нивото на мъжественост, е сексуалността и завоеванията, особено, ако става въпрос за множество сексуални партньори. Изневярата може да се възприема от тях като начин за възстановяване на застрашената мъжественост. Едновременно с това, изневярата позволява на тези мъже да се дистанцират, а може би и да накажат половинките си, които печелят повече“, допълва още специалистката.

Проучването също така констатира, че мъжете, които са финансово зависими от жените си е най-вероятно да мамят съпругите си. Но мъжете, които носят повече от 70% от общите доходи вкъщи, е по-вероятно да имат повече от една извънбрачни афери.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ВРЪЗКИ & СЕКС

Връзки & секс28 ЯНУАРИ 2020

Ако партньорът ви е песимист, а вие сте оптимист...

Наполовина успешна ли е връзката, или наполовина нещастна?

Връзки & секс22 ЯНУАРИ 2020

Как Instagram ни пречи да открием любовта

Instagram дисморфията може би е причината защо сме нещастни и самотни

Връзки & секс13 ЯНУАРИ 2020

Прочетете това, ако не можете да преживеете бившия си

Две са токсичните мисли, които след раздяла могат да се загнездят в съзнанието ви и да ви попречат да се излекувате от болката

Beauty новини10 ЯНУАРИ 2020

С времето всяка връзка става нещастна, ако ги няма тези 4 неща

Фазата на розовите очила в началото на всяко влюбване е свързана с толкова прекрасни чувства. Но ако искаме дългосрочна хармония, трябва да бъдем реалисти и да знаем това: