Какво мъжът трябва да знае за женските хормони

Доколко предменструалният синдром е отговорен за поведението и кога е само извинение?

Когато става въпрос за женското поведение, хормоните поемат голяма част от отговорността. Докъде наистина стига влиянието на хормоните върху емоциите на жените?

Ето някои неща, които може да помогнат и на жените, и на мъжете да се ориентират по-добре:

1. Всяка жена е различна. 

Когато мъжът се среща с една жена, в някакъв етап от връзката, той разбира как се отразяват промените в хормоналния баланс на поведението и настроението на жената. Но ако връзката приключи и той започне да излиза с нова жена, това, което е научил от предишната връзка за женските хормони, няма да е валидно за новата връзка.
При някои жени предменструалният синдром минава по-тежко и характерното силно желание за шоколад, раздразнителността или тъгата се усещат по-ясно, а при други жени такава промяна почти напълно липсва.
За една жена, която е в репродуктивна възраст, нивото на хормона естроген, което се счита за нормално е някъде между 50 и 400 pg/ml. Варирането на хормона в толкова широк диапазон при различните жени означава, че няма как да се знае предварително дали една жена е повече или по-малко подвластна на действието на естрогена. Мъжът може да разбере това с времето, като я опознае по-добре.

2. Понякога предменструалният синдром е само извинение.

Някои жени нагласят поведението си спрямо това, което се знае за предменструалния синдром и всъщност си намират оправдание за това да нападнат щанда с “junk food” храните или да кажат неща, които не се осмеляват да кажат през останалото време, отпускайки напрежението наведнъж, без да го изразят по най-подходящия начин.

3. Ефектът Макклинтък – синхронизират ли се менструалните цикли на жените, които живеят заедно?

Може би сте чували за този ефект. През 70-те години на миналия век психоложката Марта Макклинтък стига до извода, че синхронизацията на женския цикъл при жени, които живеят заедно се дължи на излъчването на женски феромони. Но изследвания, направени след това, показват, че все още не може да се твърди със сигурност, че този ефект съществува. Някои учени смятат, че Макклинтък е направила някои методологически грешки при проучванията си.

Вижте още факти за хормоните на стр. ii

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ВРЪЗКИ & СЕКС

Връзки & секс14 ОКТОМВРИ 2019

Форплей за по-добър секс?

Какво не знаем за него, а трябва?

Връзки & секс09 ОКТОМВРИ 2019

Проучване показва, че хората с връзка от разстояние са по-щастливи

Оказва се, че често срещаното схващане, че връзките от разстояние нямат бъдеще, не винаги е внярна

Връзки & секс29 СЕПТЕМВРИ 2019

Колко често трябва да правим секс, за да сме щастливи

Не се притеснявайте - сексът дори веднъж седмично е достатъчен, за да ни направи по-щастливи и здрави

Връзки & секс24 СЕПТЕМВРИ 2019

Наистина ли е в природата ни да бъдем неверни?

Според науката, в природата на човек не е закодирано да бъде верен на един партньор