Как Instagram ни пречи да открием любовта

Instagram дисморфията може би е причината защо сме нещастни и самотни

Хората са все по-самотни, а броят на страдащите от депресия расте и отново виновни са социалните мрежи.

И не, причината не е просто това, че погледът ни е забит в телефона. Дори и да застанем лице в лице с нашата сродна душа, пак можем да пропуснем шанса си за връзка с тях… и за всичко можем да обвиним Instagram.

Според проучване на Кейт Голди, което ще бъде публикувано до края на тази година, много голяма част от съвременното поколение страда от “Instagram дисморфия”, заради безкрайните часове, прекарани в социалните медии.

Подобен феномен се случва от много години насам, още откакто бе първият бум на пластичните операции. “Когато прекарваш време с приятелка на твоите години, която си е направила операция, след това се поглеждаш в огледалото и забелязваш всички неща, които искаш, дори чувстваш, че трябва да промениш в себе си”, разказва Голди.

В ерата на селфи филтрите, фотошопа и перфектните кадри постоянно виждаме недостатъците в себе си, както и в хората около нас. Това води не само до по-ниско самочувствие, което ни пречи да бъдем общителни, но и ни прави по-взискателни към партньорите си. Всеки ни се струва твърде неперфектен, или иначе казано – твърде истински, и така сме по-малко привлечени от който и да е потенциален партньор.

“Интересна е физиологичната промяна, която се случва с нас. Сякаш постоянно мозъкът ни е пиян. Засипването от хилядите красиви лица в Instagram предизвиква визуална илюзия, която променя начина, по който гледаме на истинските неща в живота ни”, допълва Кейт пред онлайн изданието Byrdie.

Instagram премахва фалшивите селфита

Най-плашещото е колко бързо ни повлияват социалните мрежи. Само за 90 секунди красивите снимки в Instagram предизвикват измамната реакция на мозъка, а ефектът продължава с часове. Но познайте – през тези няколко часа отново сме погледнали какво сме изпуснали във фийда и колелото пак се завърта.

Единственият начин да се предпазим? Визуален детокс възможно най-често – само като се отделим от света на перфектното в социалните мрежи, можем да оценим истинското около нас.

Още по темата:

Идва ли пост-дигитална ера и това ли ще е краят на зомбирането пред екрана?

Онлайн навиците, които вредят на кариерата ви

Ограбените спомени на Инстаграм туриста

Откриха връзка между Фейсбук и депресията

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ВРЪЗКИ & СЕКС

Връзки & секс27 ФЕВРУАРИ 2020

Много гушкане спасява връзката от изневяра

Учени твърдят, че има пряка зависимост между това колко се гушкат двама души и това да останат верни един на друг

Връзки & секс25 ФЕВРУАРИ 2020

Госпожица недостъпната - прави ли ни тази тактика по-желани?

Проучване доказва колко ефективна е любимата тактиката на жените

Връзки & секс20 ФЕВРУАРИ 2020

Прочетете какво да НЕ правите, ако искате да се разделите с един мъж достойно

Една от честите грешки е "най-накрая да си кажем всичко", без да проявим дипломация и съчувствие към другия

Връзки & секс18 ФЕВРУАРИ 2020

Какво е секс на бавен огън и за кого е полезен

Ако сте започнали да губите желанието си, тази лесна техника ще ви помогне