Психология30 ЮЛИ 2019

“Ти чу ли какво направи тя”, или защо хората клюкарят

Според проучванията всеки ден отделяме средно по 52 минути, за да говорим за другите

Колко от вас биха си признали, че днес са отделили от времето си, за да клюкарят за някого?

Ако си приличате със средностатистическия човек, вероятно сте прекарали почти цял час от деня си, за да обсъдите някой, който не участва в разговора. Всъщност това представлява клюкарстването в буквалния смисъл на думата. Най-често смятаме, че то е обвързвано с интриги и намесване в чужди лични деяния, но всъщност хората клюкарят, когато предмет на разговора им е някой, който не присъства в речевата ситуация.

Дали просто ще обсъдим колегата, който казал някаква шега или наистина ще използваме момента, за да опетним репутацията на някого, факт е, че в този момент говорим зад гърба на въпросния човек. Това очевидно, не винаги е с лоша цел и не винаги може да се счете като непристоен акт, особено, когато имаме предвид, че вероятно го правим напълно несъзнателно.

Всъщност имаме нужда да клюкарим по простата причина, че човекът е подвластен на групата, в която се намира. 

Заради миналото ни, когато сме се борили за оцеляването си и сме разчитали на групата да ни пази, подсъзнателно ние изпитваме нужда да знаем колкото може повече детайли за хората около нас. Без да подозираме, мозъкът ни анализира получената информация и така определя колко полезен може да ни бъде човека, превърнал се в предмет на разговора.

Тази теория е изследвана  по-подробно през 2014, от журнала “Psychological Science”, които откриват, че клюкарстването всъщност подобрява работата на хората в група и ги прави по-добър екип. Обратно на нашите очаквания, когато хората клюкарят всъщност те стават по-малко егоистични.

Ограбените спомени на Инстаграм туриста

До една степен смятаме, че щом сме получили информация за някого от самия него, както и от хората около него, и все пак не сме открили нищо твърде негативно за този човек, значи наистина можем да му се доверим.

Разбира се, в случая главно говорим за по-невинното клюкарстване. Злословенето има вече съвсем различен характер и е предизвикано, отново на базата на самосъхранението. Когато представим някого в по-лоша светлина, издигаме себе си в по-добра. Проблемът е, че това рядко работи така, както очакваме…

За децата, телефоните и оправданието “Ами, такова им е поколението”

Много шум убива любовта

Парадоксът, който наричаме “шопинг терапия”

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ПСИХОЛОГИЯ

Връзки & секс25 АВГУСТ 2019

Съвети за връзките от авторката на "Сексът и градът"

Кандис Бушнел и ценните съвети, които ни завещава

Връзки & секс23 АВГУСТ 2019

11 неща, по-болезнени от изневярата

Смятате ли, че това е най-лошото нещо, което може да се случи на връзката ви? Прочетете това и помислете пак.

Семейство20 АВГУСТ 2019

Помощ за преодоляване на стреса в училище

4 лесни стъпки ще дадат на ученика повече спокойствие и увереност. Важно четиво за всеки родител!

Връзки & секс19 АВГУСТ 2019

Защо правим секс с много по-млади мъже?

Авторката на "Сексът и градът" Кандис Бушнел анализира този съвременен феномен, за да даде някои интересни отговори