Защо някои жени се превръщат в свекърви-чудовища

Клишето, че една жена се меси в чуждия брак, когато е неудовлетворена в своя, е вярно

Какво да правим, когато митът за свекървата-чудовище не е мит, а реалност, при това нашата собствена? За съжаление, това е една от най-сложните семейни ситуации. Подобна динамика в отношенията майка-син много трудно може да бъде променена.

Горчивата реалност на повечето жени, преминали през ада на злонамерената свекърва, е че в крайна сметка си тръгват. И след време, поглеждайки назад, са все така убедени, че не е имало начин да спасят връзката си.

Какво превръща една жена в зла свекърва?

На първо място, нейното собствено нещастие. Психотерапевтът Стивън Бетхен определя нещастния брак на свекървата като една от най-честите причини тя да насочи негативната си енергия към половинката на своя син. Когато в брака й липсва хармония, когато там властват агресията и изолацията, свекървата, грубо казано, си го изкарва на вас.

Отношения на зависимост между майка и син. Когато една жена е твърде привързана към сина си, това може да я превърне в зла свекърва. Не говорим за нормалната привързаност. Естествено, че между майка и дете тя е несравнимо силна. Но когато синът е целият залог за личното ти щастие и няма нищо извън това, ти си зависима от детето си и свръх ревнива.

Трите фатални грешки във възпитанието на децата

Нещата могат да бъдат и с обратен знак – синът да е нездраво привързан към майката. Ако той е разглезен, ако е свикнал при всяка трудност да тича обратно при мама и да се вкопчва в полата й, тогава и тя реагира свръхпротективно. И става враждебна към “другата”.

Неосъзнато състезание със собственото ти дете. Звучи грозно, но реално се случва в много семейства. Не е рядкост майката подсъзнателно да завижда на собствения си син за това, че живее по-добър живот от нейния. Ако навремето тя е минавала през трудности, ако животът й е бил безрадостен, свързан с нещастия или бедност, щастието в любовта на собственото й дете може да я озлоби.

Нещата, които бременните мразят да чуват

Както виждате, причините една свекърва да се бърка прекалено в брака ви и да се държи недобронамерено са доста. Но общото е, че всички са в нея самата. Ако не сте я провокирали с нищо, недейте да се самообвинявате – някои жени просто са хванати в капана на собствената си душевна нищета и изглежда, че даже не им се излиза от там. Предпочитат да направят и другите нещастни.

Ако вашата половинка не иска или не може да се застъпи за връзката ви, обмислете добре дали да не продължите по пътя си сама.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЕМЕЙСТВО

Семейство20 АВГУСТ 2019

Помощ за преодоляване на стреса в училище

4 лесни стъпки ще дадат на ученика повече спокойствие и увереност. Важно четиво за всеки родител!

Семейство12 АВГУСТ 2019

Ново проучване доказва, че е по-добре да раждаме децата си на по-късна възраст

Според изследването децата на родители над 35 години са по-възпитани и имат по-силна психика

Семейство05 АВГУСТ 2019

Когато една жена каже, че не иска да има деца

Безпрецедентно 30-годишно проучване хвърля нова светлина върху решението на много млади жени никога да нямат свои биологични наследници

Семейство31 ЮЛИ 2019

Как да не се чувства едното дете ощетено?

Когато семейството е голямо, едното дете лесно може да се почувства пренебрегнато