Как да оцелеете, ако имате тийнейджър у дома!

Стратегии, с които ще запазите пълноценна връзка

Общуването с мрачните тийнейджъри може да бъде кошмар за повечето родители. Справянето с цупенето на малкото дете със сигурност ви изглежда като разходка в парка в сравнение със страховитото настроение на подрастващите у дома.

Но помнете, в този период подрастващите се опитват да отвоюват независимостта си и едновременно да изпъкнат с индивидуалност, като се впишат в групата. Така че и на тях не им е лесно!

Но как да оставите на мира тийнейджърите, като едновременно да успявате да поддържате нещата под контрол? Има няколко стратегии, с които ще запазите пълноценна връзката помежду си.

1) Изгладете различията

По време на тийнейджърството, всеки подстастващ трябва да открие своята индивидуалност като експериментира с различни интереси и хобита. Понякога обаче, те се отличават много с тези на родителя на същата възраст. И не малко случаи, родителите не могат да разберат новите интереси на своя син или дъщеря, започват да критикуват или просто да го игнорират, а това е много погрешно. Вместо това, те могат да изберат да преодолеят тази разлика и да се поинтересуват от новото хоби на детето си, дори да го помолят да ги научи на това ново занимание. И за вас ще бъде полезно, не мислите ли?

2) Не критикувайте

Недоразуменията и грешките са част от порастването. Понякога в безсилие пред младостта, родителите правят грешката да критикуват и осъждат поведението на детето си. С осъдителни думи като: “Ако действаш по този начин, никога няма да пораснеш” или “Как може да направиш нещо толкова глупаво”, вие пораждате обезсърчение. Това намалява стимула за промяна у тийнейджъра. Вместо това се опитайте да кажете, че не сте съгласни с постъпката му, защото не е правилна и му посочете причината за това.

3) Дайте му отговорности

Нека вашият тийнейджър знае, че е отговорен за действията си. Това не означава, че трябва да го накажете, когато нещо се обърка. Вместо това, вие трябва да намерите начин, чрез който да помогнете на детето да разбере и да различи правилното от грешното в дадена ситуация. Съсредоточете се върху настоящия проблем, помогнете му да разбере какви са последиците от неговото лошо поведение. Нека той сам да даде подходящи идеи за справяне със ситуацията, обсъдете ги и не налагайте своите.

Продължава на стр. ii

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЕМЕЙСТВО

Семейство03 ФЕВРУАРИ 2019

Мама е слаба (работа)

За истерията да отслабнеш бързо след раждането

Семейство26 ДЕКЕМВРИ 2018

Светът отбелязва днес Деня на бащата

По този повод събрахме 15 мъдри мисли за силата на татковата обич и подкрепа

Семейство07 НОЕМВРИ 2018

"Сега не е моментът да имаме дете"

Подходящият момент за дете е като еднорог - никой не го е виждал, но жените се разтапят при мисълта за него

Семейство21 СЕПТЕМВРИ 2018

Как да оцелеем в първата година на бебето

Обръщайте внимание на хармонията си и бъдете спокойни, за да бъдете добри майки!