Да израснеш в токсично семейство

Четирите основни борби, с които всяко дете трябва да се справя доживот

Да израснеш в токсично семейство

Често говорим за токсичните отношения и хора в живота ни, но обикновено те се отнасят до романтичните връзки. Днес ще се спрем на това през какви трудности преминава човек, израснал и все още намиращ се в такова семейство.

Защото борбите, през които преминава са изключително трудни и не е лесно да ги преодолее. И за разлика от токсичните връзки, тук не можеш да се откъснеш от семейството си, а трябва ежедневно да продължаваш да се справиш със себе си и с околните.

Психолозите подчертават четири основни борби, пред които изправят хората, когато се намират в токсична, семейна среда.

1. Комуникацията е трудна

Децата, които растат в токсично семейство, впоследствие изпитват затруднения в комуникацията с останалите хора. Защото ние се научаваме да общуваме, като се учим от родителите си. И ако техните реакции и възприятия са дисфункционални, чувството за нормалност, което усвояваме е изкривено от самото начало. Ето защо, трябва да осъзнаем, че всичко, което се случва у дома не е норма на подражание.

Как да се справим с токсичните роднини без омраза

2. Ненужно безпокойство

Децата, които идват от нефункциониращо семейство, изпитват излишно безпокойство. Освен всичките трудности, с които трябва да се справят в живота и растежа си, те имат излишна драма, с която трябва да се справят, когато се приберат у дома. Това допълнително безпокойство е ненужно и прави всичко останало в живота им много по-трудно за справяне.

3. Нямат представа за реалността

Изследванията показват, че децата, които са израснали в токсично семейство, имат сериозни проблеми с това да определят собствените си емоции и губят представа за реалността. В тази сложна среда те най-вероятно са били обвинявани и наказвани за неща, за които не са имали никаква вина. Често пък хубавите моменти като празниците, са били съсипвани заради агресия и скандали. Всичко това е изкривило усещането за реалност на детето и го е принудило да постави под въпрос собствените му чувства и често то не знае как да бъдат истински щастлив като порасне. Когато се сблъскат с добротата, те не вярват в нея и винаги очакват и търсят лошото у хората. Защото с това са свикнали.

Токсичните типове хора, с които да се разделите

4. Взаимоотношенията страдат

Семейната среда е примерът, който оказва влияние на всички бъдещи отношения на всяко дете. Ако семейството не е показало кое е нормално в едни взаимоотношения, най-вероятно това дете предварително е подготвено да действа точно по този изкривен начин във връзките си за в бъдеще. И дори в някакъв момент да осъзнава, че това, което върши е погрешно, то вече е усвоило този модел и ще продължи да го следва. И това важи не само за романтичните взаимоотношения, но и за за приятелствата, служебните отношения и т.н.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЕМЕЙСТВО

Витамините, от които децата ни се нуждаят
Семейство05 СЕПТЕМВРИ 2020

Витамините, от които децата ни се нуждаят

И въобще добра идея ли е да даваме витамини под формата на хранителна добавка на децата си?

Наръчник за щастлив брак с три деца от Елза Патаки
Семейство26 АВГУСТ 2020

Наръчник за щастлив брак с три деца от Елза Патаки

Актрисата споделя повече за живота си с Крис Хемсуърт

Психолозите предупреждават за родителския бърнаут
Семейство30 ЮЛИ 2020

Психолозите предупреждават за родителския бърнаут

Работата на родителя е единствената, от която никога не може да си вземем отпуск

Уроци за живота от трима столетници
Семейство10 ЮНИ 2020

Уроци за живота от трима столетници

"Щастието е най-доброто лекарство за всяка болест, защото, когато си щастлив, всичко е в перфектна хармония."