Да израснеш в токсично семейство

Четирите основни борби, с които всяко дете трябва да се справя доживот

Често говорим за токсичните отношения и хора в живота ни, но обикновено те се отнасят до романтичните връзки. Днес ще се спрем на това през какви трудности преминава човек, израснал и все още намиращ се в такова семейство.

Защото борбите, през които преминава са изключително трудни и не е лесно да ги преодолее. И за разлика от токсичните връзки, тук не можеш да се откъснеш от семейството си, а трябва ежедневно да продължаваш да се справиш със себе си и с околните.

Психолозите подчертават четири основни борби, пред които изправят хората, когато се намират в токсична, семейна среда.

1. Комуникацията е трудна

Децата, които растат в токсично семейство, впоследствие изпитват затруднения в комуникацията с останалите хора. Защото ние се научаваме да общуваме, като се учим от родителите си. И ако техните реакции и възприятия са дисфункционални, чувството за нормалност, което усвояваме е изкривено от самото начало. Ето защо, трябва да осъзнаем, че всичко, което се случва у дома не е норма на подражание.

Как да се справим с токсичните роднини без омраза

2. Ненужно безпокойство

Децата, които идват от нефункциониращо семейство, изпитват излишно безпокойство. Освен всичките трудности, с които трябва да се справят в живота и растежа си, те имат излишна драма, с която трябва да се справят, когато се приберат у дома. Това допълнително безпокойство е ненужно и прави всичко останало в живота им много по-трудно за справяне.

3. Нямат представа за реалността

Изследванията показват, че децата, които са израснали в токсично семейство, имат сериозни проблеми с това да определят собствените си емоции и губят представа за реалността. В тази сложна среда те най-вероятно са били обвинявани и наказвани за неща, за които не са имали никаква вина. Често пък хубавите моменти като празниците, са били съсипвани заради агресия и скандали. Всичко това е изкривило усещането за реалност на детето и го е принудило да постави под въпрос собствените му чувства и често то не знае как да бъдат истински щастлив като порасне. Когато се сблъскат с добротата, те не вярват в нея и винаги очакват и търсят лошото у хората. Защото с това са свикнали.

Токсичните типове хора, с които да се разделите

4. Взаимоотношенията страдат

Семейната среда е примерът, който оказва влияние на всички бъдещи отношения на всяко дете. Ако семейството не е показало кое е нормално в едни взаимоотношения, най-вероятно това дете предварително е подготвено да действа точно по този изкривен начин във връзките си за в бъдеще. И дори в някакъв момент да осъзнава, че това, което върши е погрешно, то вече е усвоило този модел и ще продължи да го следва. И това важи не само за романтичните взаимоотношения, но и за за приятелствата, служебните отношения и т.н.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЕМЕЙСТВО

Семейство16 ФЕВРУАРИ 2020

Кейт Мидълтън: "Искам децата ми да си спомнят малките моменти заедно"

Бъдещата кралица даде едно от редките си интервюта

Семейство09 ФЕВРУАРИ 2020

Гледането на готварски предавания спомагат за развитието на децата

Проучване доказва, че предаванията за готвене развиват чувство за отговорност у децата на ранна възраст

Семейство05 ЯНУАРИ 2020

Трите фатални грешки във възпитанието на децата

Първата от тях е да разглезваме децата си, давайки много, без да очакваме нищо

Семейство24 ДЕКЕМВРИ 2019

Цитати за семейството, които носят магията на Коледа

Думите, които носят чувството за уют и топлота по време на празника