Психология : Кариера11 ФЕВРУАРИ 2020

Лимон, слушалки и добра книга сутрин са тайните на продуктивните хора

Бъдете по-успешни с тези няколко съвета

Дами, инвестирайте! Ето няколко съвета как да го направите

Каква е тайната на продуктивните и успешни хора? Разкриваме някои от техните трикове.

Денят има равен брой часове за всички от нас, но сякаш някои хора успяват да направят повече с него от други.  Съвсем логично ключът към подобен успех се крие в начина, по който разпределяме времето си и в продуктивността на всеки от нас.

Вече сигурно да сте видели много съвети как да бъдете по-съсредоточени и отдадени в работата си, но ние решихме да съберем някои от нетипичните препоръки на успешните хора, които иначе трудно бихте научили.

Помиришете лимон

Според проучване на японска парфюмна компания, наречена Takasago, хората, работещи пред компютри, са направили 54% по-малко типографски грешки, когато въздухът е бил напръскан с аромат на лимон. Дори чаша чай с аромата ще свърши работа.

Изберете правилното време за работа

Глория Марк от Калифорнийския университет потвърждава със своето проучване, че е добра идея да се занимаваме с най-важните и трудни проекти от 11 до 2-3 часа. Преди това мозъкът ни все още се адаптира към случващото се около него, а часът след обяда е познат като „мъртвата зона“ от деня, когато мотивацията рязко спира.

Изяжте жабата

Както е казвал Марк Твен – ако работата ви за деня е да изядете една жаба, направете го още сутринта, а ако трябва да погълнете две жаби, започнете с по-голямата първо.

Лимон, слушалки и добра книга сутрин са тайните на продуктивните хора

Най-добре е да започнем работата върху по-трудните проекти, като на тях им дадем значително време. Според създателите на софтуерна програма, наречена DeskTime, най-продуктивните хора работят усилено в продължение на 52 минути и след това си правят почивка за 17 минути – използвайте този метод за трудните проекти. А когато дойде време за по-леките и дейности, за които не се изисква толкова съсредоточение, заложете на метода Помодоро. 

Правете рутинната работа по едно и също време на деня

Авторът на “The Happiness Project”  Гретчен Рубин съветва да се възползваме от характера на човешката природа, който обича навиците. Направете досадните рутинни задачи ваш навик и го спазвайте всяка седмица, в един и същи ден по едно и също време.

Използвайте слушалки

Всеки малък звук може да ви разсее много бързо, особено ако правите нещо, което не ви е приятно. А ако работите в офис, дразнителите могат да бъдат прекалено много. Затова използвайте слушалки, за да слушате или бял шум, или успокояваща музика, която да ви помогне да сте концентрирани.

Бързата музика ни кара да купуваме ненужни неща

Четете рано сутрин

Един общ навик на повечето успешни хора е, че винаги стават по-рано от половинките си и това ги енергизира да свършат повече. Как използват времето си, докато другите спят? Като четат книга – според проучванията само 15-20 минути четене в началото на деня може да подобри настроението ни и да ни накара да сме по-продуктивни през останалата част на денонощието.

Искам да напусна работа: Преди да го направите, прочетете това

Онлайн навиците, които вредят на кариерата ви

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КАРИЕРА

Вечерната рутина за максимален релакс след работа
Кариера14 СЕПТЕМВРИ 2020

Вечерната рутина за максимален релакс след работа

Няколко ритуала в помощ на хората, които не си падат по ранните сутрини

Как да се освободим от стреса по време на пътуване
Кариера08 СЕПТЕМВРИ 2020

Стресът след почивка и как да го превъзмогнем

Независимо колко дълга е била почивката, в един момент тя трябва да свърши - като всичко хубаво

Цветовете, които носим на работа са ключови за успеха ни
Кариера19 АВГУСТ 2020

Цветовете, които носим на работа са ключови за успеха ни

Цветовете на работното място трябва да бъдат внимателно подбрани

Когато имаме само 10 минути за релакс от работата
Кариера11 АВГУСТ 2020

Когато имаме само 10 минути за релакс от работата

Десет идеи от нас за разпускащи дейности за по десет минути