Психология : Better me05 СЕПТЕМВРИ 2018

Звездите, станали жертви на домашно насилие

Тези известни жени не се страхуват да говорят за преживяното, за да дадат кураж на другите

Кое е това момиче?

По света няма жена, имунизирана срещу домашното насилие.

Някои от звездите в Холивуд също са преминали през този ад – и са готови да разкажат за това и да подкрепят жените в подобно положение да потърсят подкрепа и да излязат от опасната ситуация.

Те са доказателство и за това, че насилието над една жена не я прави по-слаба, по-глупава и по-маловажна…

Случва се наистина изключителни, талантливи и интелигентни жени да бъдат тормозени от най-близките си, но благодарение на волята и на смелостта си да изкарат проблема “на светло” и да загърбят страха и срама, те се изправят отново на крака. За да продължат по пътя си по-силни от преди.

Кристина Агилера

Като дете певицата е била тормозена от баща си, който е посягал и на майка й. В последствие той изоставя и двете. Кристина е разказвала, че веднъж, когато е била само на четири, майка й я е открила у дома с окървавено лице.

Звездите, станали жертви на домашно насилие

За да помогне на други жени, преживели насилие, Агилера работи активно с дом за временно настаняване в Питсбърг, но планира един ден да отвори собствен център.

Хали Бери

Носителката на “Оскар” също е израстнала в семейство на насилник. Хали остава дълбоко травмирана от факта, че баща й посяга на майка й. Споделя, че това се е отразило на избора й на мъже и я е подтикнало самата тя несъзнателно да избира агресори. Веднъж едно от гаджетата на Хали я удря толкова силно, че тя остава на 80% глуха с едното си ухо.

Звездите, станали жертви на домашно насилие

Днес актрисата работи активно с центъра Jenesse Center в Лос Анджелис. “Причината да нося тази организация в съцето си е защото осъзнавам добрината, която върши за жените и децата в нашата общност”, казва 51-годишната звезда.

Лаянъл Ричи

Певецът е доказателство за това, че агресията понякога няма пол и че мъжете също могат да станат обект на насилие. През 1988 година, Ричи е пребит от съпругата си Бренда Харви, която е научила, че той й е изневерил. Бренда е арестувана, но въпреки това семейството прави опит да оцелее. В крайна сметка инцидентът се оказва непреодолим проблем и двамата се развеждат през 1993-а.

Марая Кери

Една от най-големите музикални звезди на нашето поколение също е била обект на агресия от най-близкия си човек. Кери така и не назовава бившия си по име, но казва, че й е било трудно да напусне тази токсична връзка, тъй като приятелят й “контролирал живота й”. “Имах чувството, че съм попаднала в капан, че съм заключена завинаги”, споделя Кери.

Звездите, станали жертви на домашно насилие

В крайна сметка тя намира сили да се измъкне от токсичната ситуация и днес е щастлива в личния си живот и се радва на две прекрасни деца.

Риана

За певицата ужасът, който преживява през 2009-а, е най-болезненият момент в живота й. Тогава тя бе жестоко пребита от приятеля си Крис Браун след скандал от ревност заради друга жена. Браун блъска главата на Риана в прозореца на колата, след което продължава да я удря по лицето, ръцете и краката. Снимките на пребитата звезда тогава обиколиха медиите, а за Рири и унижението, и болката са огромни. Тя не само страда заради физическото нападение, но и заради това, че в една нощ внезапно губи най-близкия си човек и най-добрия си приятел.

Въпреки чувствата си, Риана осъзнава, че е грешка да иска да се събере отново с Браун. Дивата от Барбадос намери сили да прости изблика на певеца и след време дори продължи да записва с него, но на любовта им завинаги бе сложен кръст.

Звездите, станали жертви на домашно насилие

“Много жени, много млади момичета всеки ден преминават през такива неща. Както и много млади момчета. Това не е проблем, за който да си затваряме очите. Не мога да се преструвам, че не е толкова сериозен”, казва Риана.

Тина Търнър

Историята на Тина и бившия й съпруг Айк Търнър е един от най-шокиращите публично известни случаи на домашно насилие сред звездите. По време на брака им, Айк многократно пребива певицата. Някои от нападенията са толкова брутални, че е имало опасност за живота й. Тина е била насилвана и сексуално от мъжа си.

Звездите, станали жертви на домашно насилие

Тя намира сили да го напусне през 1976-а, след като й посяга на задната седалка на колата в Лас Вегас. И не само това – краят на брака й с Айк е начало на суперуспешната соло кариера на Тина Търнър. “Когато остарях, му простих”, споделя Тина за бившия си съпруг, който почина през 2007-а. “Но след всичко сторено, никога повече не приех да работя с него. Той ме беше помолил да направим още едно турне заедно, но му казах, че няма абсолютно никакъв шанс”, разказва Търнър.

Подкрепете борбата срещу домашното насилие:

Можете да станете част от кампанията на Avon за борба с домашното насилие като поръчате продукт от синята серия на марката с онлайн поръчка тук или чрез своя представител и препоръчайте кампанията на приятел.

Ако познавате или срещнете жертва на тормоз, насочете я да потърси помощ от специалисти тук или да се обади на телефонен номер 080011977. Линията е напълно безплатна и работи денонощно. Не се страхувай да потърсиш помощ. Твоят глас е твоята сила.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Японският метод, който ще ви помогне да организирате парите си
Better me23 НОЕМВРИ 2020

Японският метод, който ще ви помогне да организирате парите си

Разработен преди век, но работи по-добре от всякога точно днес

5 простички трика, с които да се мотивираме за работа в рамките на минути
Better me16 НОЕМВРИ 2020

5 простички трика, с които да се мотивираме за работа в рамките на минути

Музиката и хуморът са най-добрите ви приятели, когато имате нужда от бързо решение за повече продуктивност на работа

3 стъпки към добро първо впечатление - на работа и на първа среща
Better me27 ОКТОМВРИ 2020

3 стъпки към добро първо впечатление - на работа и на първа среща

Усмивката е най-доброто ви оръжие и в двата случая

Как да спечелите вниманието на всеки?
Better me24 ОКТОМВРИ 2020

Уроци за щастието от една от най-щастливите държави в света

В държавата, в която най-често времето е мрачно и неприятно, настроението на хората винаги е ведро